Este aproape imposibil de prezis care va fi următorul pas agresiv al Rusiei în viitorul apropiat, dacă îşi va intensifica intervenţia în estul Ucrainei sau îşi va muta acţiunile militare în regiunea Latgale, din estul Letoniei, în nord-estul Lituaniei ori în regiunea transnistreană. Opinia îi aparţine lui Jan Malicki, directorul programului „Kalinouski” din cadrul Institutului pentru Europa de Est din Varşovia.
Malicki a făcut aceste afirmaţii la o dezbatere internaţională despre conceptul Intermarium, organizată recent în capitala Poloniei.
„Rusia se întoarce la starea la care a fost în trecut. Şi statele din regiune – toate republicile ex-sovietice, inclusiv ţările baltice şi, la o scară mai mare, chiar şi Polonia – ar putea fi forţate să intre în sfera de influenţă a Moscovei. Sunt sigur că Moscova va lua noi măsuri în perioada dintre summit-ul NATO de la Varşovia şi desfăşurarea de trupe NATO în regiunea noastră. Dar niciunul dintre noi nu ştie în ce direcţie va acţiona. Dacă îşi va extinde operaţiunile militare în Ucraina, dacă va ataca Lacale, nord-estul Lituaniei sau Transnistria – niciunul dintre noi nu poate face predicţie în acest sens”, a declarat Jan Malicki, potrivit Charter97.org.
Proiectul „Intermarium” este asociat cu numele omului de stat polonez Jozef Pilsudski. După Primul Război Mondial, Pilsudski a încercat să construiască o alianță defensivă regională drept contrapondere la o posibilă resuscitare a imperialismului rus și german. Conceptul „Intermarium” avea să revină în primplanul discuţiilor despre securitate din Europa Centală şi de Est la sfârşitul erei URSS, marcată în anii ’90 de aventurismul secesionist al unei Rusii şocată de prăbuşirea „schelăriei” sale imperialiste. În prezent, Polonia a iniţiat demersuri de resuscitare a proiectului „Intermarium”, adaptat la pericolele momentului şi care vizează colaborarea regională de la Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică.