Ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, spune că dacă Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR) nu se pot retrage din regiunea transnistreană din cauza războiului din Ucraina, atunci „eu pot demara negocieri cu prietenii ucrainieni și să le creăm un culoar verde, sub supravegherea OSCE și ONU”.
Anatol Şalaru a discutat despre acest subiect într-un interviu pentru Ştiripesurse.ro.
Serghei Gubarev, ambasadorul cu misiuni speciale al Federației Ruse, afirma recent că retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului este imposibilă, din cauza conflictului armat din estul Ucrainei.
Întrebat dacă acesta este motivul adevărat pentru care trupele ruse încă rămân pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Apărării a răspuns: „Am văzut și eu aceste declarații. Le promit partenerilor noștri din Federația Rusă că dacă doresc cu adevărat să plece, eu pot demara negocieri cu prietenii ucrainieni și să le creăm un culoar verde, sub supravegherea OSCE și ONU. Ar fi un gest care ar dovedi bunele lor intenții față de Republica Moldova pentru că la acest moment vedem multe gesturi neprietenești și provocatoare la adresa noastră”.
Anatol Şalaru a comentat obsesivul plan al lui Igor Dodon, candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova, de a interzice partidele unioniste.
„Dodon este un proiect bine definit al Federației Ruse, ce are ca obiectiv decuplarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, federalizarea țării și legalizarea prezenței trupelor rusești din Transnistria pe teritoriul nostru. Când vorbește despre interzicerea unionismului, el dă curs ideilor transmise de la Kremlin. Dodon, în general, ca om, are idei puține și proaste. Este doar portavocea intereselor Federației Ruse care înțelege foarte bine că implementarea reformelor și creșterea interdependenței cu Uniunea Europeană va duce la ieșirea Republicii Moldova din zona lor de interes în care ne-au ținut atâta timp. Dodon se războiește cu unioniștii pentru că acest segment al populației este principalul susținător al integrării europene și acest segment este într-o permanentă creștere”, a precizat Şalaru.