Prin ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, tradiţia bolşevică a falsificării realităţii atinge o precizie de ceas elveţian.
Ultima sa ieşire publică nu e cu nimic diferită de alte ieşiri publice ale ambasadorului – acelaşi borş de golănie şi negaţionism istoric propagat cu seninătate pe deasupra ramelor de ochelari.
Într-un interviu oferit postului de televiziune Digi 24, Kuzmin afirmă că în nicio declaraţie oficială la Chişinău nu a fost folosit termenul destabilizare atunci când vine vorba de relaţia dintre Republica Moldova şi Rusia.
Ştiu, fierea începe să secrete furie la auzul unei asemenea gogomănii profesioniste, dar atunci când ai de-a face cu umbra unui imperiu clădit pe cele mai atipice monstruozităţi, trebuie să te înarmezi cu răbdarea unui munte şi cu o memorie bună.
Declaraţia ambasadorului rus: „În ceea ce priveşte Moldova, nu pot să îmi amintesc nicio declaraţia oficială sau vreo mişcare, iniţiativă oficială, care să poată fi caracterizată în ideea pe care aţi exprimat-o în întrebarea dvs.”.
Întrebarea conţine cuvântul destabilizare.
Aşadar, în ordine descrescătoare, să încălzim cu foenul amintirile involuntare ale domnului Kuzmin, poate, poate neuronii îi vor transmite anumite detalii.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, marţi, 4 octombrie, într-un interviu pentru Associated Press: „Moscova finanţează partidele politice şi liderii acestora şi susţine protestele antiguvernamentale din Moldova”.
Anatol Şalaru, ministrul Apărării, doar una dintre declaraţii, sunt cu zecile, din august 2016: „Rusia vrea să stea aici, vrea să o iubim cu forța, să o iubim cu de-a sila. Nu poți să-ți impui voința cu arma și conflictul nu poate să existe, deoarece Rusia este conștientă că prezența lor înseamnă doar susținerea regimului transnistrean și bineînțeles că ei vor să-i susțină în continuare. Trebuie să înțelegem că în Moldova nu va fi stabilitate, nu vor exista investiții, nu va exista bunăstare, nu va exista dezvoltare economică atâta timp cât trupele GOTR se află în Transnistria”.
Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, într-un editorial publicat în The Hill, august 2016: “Republica Moldova are nevoie ca prietenii noștri să contracareze propaganda ce încearcă să destabilizeze situația din țară, să discrediteze guvernul și să influențeze alegerile în favoarea Moscovei”.
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, decembrie 2015, în Turkmenistan, în cadrul conferinţei internaţionale „Politica de neutralitate: cooperare internațională pentru pace, securitate și dezvoltare”: “Am fost nevoiți să constatăm că statutul nostru de neutralitate nu a fost și nu este respectat de Federația Rusă, care își menține trupele militare în regiunea transnistreană, deși la Reuniunea OSCE de la Istanbul, în 1999, s-a angajat să-și retragă de acolo trupele militare și stocurile de muniții”.
Doar câteva exemple. Deci, domnule Kuzmin, vă sună acum clopoţelul, s-a produs iluminarea pe scăpărici? Afirmaţiile de mai sus ce credeţi că sunt – reţete culinare, bancuri?
“Noi credem că Republica Moldova este un stat independent”, mai zice Valeri Kuzmin în interviu.
Copii, pregătiţi-vă…
Foarte interesant ce înţeleg ruşii prin stat independent, nu? Cam ce înţelege şi leul când vede căprioara.
Şi cei peste 1.000 de militari ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova, ce fac acolo, domnule Kuzmin? Se ocupă cu studiul insectelor? Plantează petunii? Sunt voluntari UNICEF?
Copii, râdeţi!