Reprezentantul Special al OSCE din partea Germaniei pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova, în perioada 10-12 octombrie.
Vizita oficialului survine pe fondul tensiunilor din cadrul Comisie Unificate de Control (CUC). Săptămâna trecută, delegaţia transnistreană din CUC a blocat orice cooperare în cadrul mecanismului de control şi nu le-a permis reprezentanţilor OSCE accesul spre posturile de pacificatori din Zona de Securitate.
Cord Meier-Klodt va avea întâlniri cu reprezentanţii politici de pe cele două maluri ale Nistrului.
OSCE este unul dintre instrumentele strategice pe care Rusia îl foloseşte pentru a îşi atinge scopurile, “în măsura în care organizaţia în cauză îi permite să facă acest lucru”, a declarat recent Mikhailo Samus, expert în cadrul Centrului pentru Armată, Conversie şi Dezarmare din Kiev, într-un interviu.
Discutând despre presiunile OSCE asupra Republicii Moldova de a oferi un statut special regiunii transnistrene, lucru care ar echivala – voalat – cu o federalizare a statului suveran, Samus face următorul comentariu, raportat la situaţia din Donbas: “E clar, e același algoritm. Rusia lucrează după modelul transnistrean în Donbas. Este clar că Rusia folosește aceleași clișee pentru a menține influența în regiune, controlul asupra Ucrainei, asupra Moldovei. Moscova, pur și simplu, nu vrea să permită ca Ucraina și Moldova să se dezvolte mai repede decât Rusia. În acest sens Rusia folosește orice organizații internaționale pentru a-și atinge scopurile: culturale, politice, religioase. OSCE este unul dintre instrumentele de care Rusia uzează pentru a-și atinge scopurile în măsura în care organizaţia în cauză îi permite să facă acest lucru. Atât timp cât Rusia finanțează OSCE, ea are posibilitatea să o şi influențeze. Deoarece din OSCE fac parte toate țările, printre acestea sunt state care susțin politica Rusiei, dar sunt şi state eurosceptice, care tot îl susţin pe Putin”.