Politica față de Rusia trebuie să fie echilibrată, dar nu conciliantă, au declarat la un forum internațional din Germania, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Martin Schulz.
NATO, UE şi Parlamentul European nu vor slăbit deocamdată „şurubul” sancţiunilor impuse Rusiei, au mai declarat cei trei lideri de structuri internaţionale în Germania.
Potrivit Europa Liberă, Martin Schulz a sublinait că Rusia nu va fi izolată, „dar vom spune Moscovei deschis cu ce politici nu putem fi de acord. Şi vom continua dialogul”.
De cealaltă parte, secretaru general NATO a explicat de ce Alianța trebuie să adopte o poziție tranșantă față de o Rusie care se afirmă cu multă agresivitate pe scena internațională.
„Au dezvoltat noi capacități militare, au desfășurat mai multe trupe, dar cel mai îngrijorător este că au recurs la forță împotriva unor vecini ca Ucraina și peninsula Crimeea”, a afirmat Jens Stoltenberg.
De asemenea, şeful NATO a reamintit de conflictele înghețate, provocate sau menținute de Rusia, de faptul că în Republica Moldova, de exemplu, Moscova menține trupe în stânga Nistrului, în ciuda protestelor guvernului de la Chișinău.
„Nu vrem să ne mărim prezența militară peste limite”, a mai declarat Stoltenberg la conferința din Germania, dar „vrem să trimitem un semnal clar că la nevoie, putem staționa, rapid, noi trupe”. Cu toate acestea, a continuat Stoltenberg, nu „vrem o nouă cursă a înarmării și nici un nou Război Rece”.
Concomitent cu forumul din Germania, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a oferit un interviu agenţiei RIA Novosti. Tonul este unul panicard.
„Lumea a ajuns într-un punct periculos […] Trebuie să ne oprim și să reluăm dialogul”, a avertizat Gorbaciov.
„Trebuie să ne întoarcem la adevăratele priorități: dezarmarea nucleară, lupta cu terorismul, prevenirea dezastrelor ecologice”, a mai declarat Gorbacivo în interviu.
„S-a întâmplat ceva foarte grav, lumea nu mai are încredere că relațiile dintre marile puteri funcționează. Iar în aceste condiții, dispare și șansa unei lumi fără arme nucleare”, a mai declarat fostul lider sovietic, adăugând că, atâta timp cât există arme nucleare, există și riscul ca ele să fie folosite de cineva.