Veşti proaste la orizont pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Ca urmare a necompetitivităţii Termoelectrica, consumatorii ar putea achita tarife mai mari pentru căldură.
Necompetitivtatea Termoelectrica survine pe fondul debranşărilor în lanţ de la sistemul centralizat de încălzire, consideră experţii din cadrul IDIS Viitorul, Corina Gaibu și Victor Parlicov.
„Deconectarea de la sistemul centralizat de căldură crește costurile fixe, împinge tarifele în sus și face întreprinderea necompetitivă față de sistemul autonom. Debranșările au loc ca urmare a disconfortului de la începutul și sfârșitul sezonului de încălzire. Menținea în stare funcțională a infrastructurii vechi și trecerea de la un sistem centralizat care asigură același confort ca și sistemul individual necesită investiții de milioane”, a explicat Victor Parlicov într-o emisiune televizată.
Parlicov spune că, în cazul consumului de gaze, există un stoc de devieri financiare și nu este clar cuantumul care va fi inclus în tarife.
Corina Gaibu a atras atenția asupra serviciilor necalitative prestate de monopolul Termoelectrica: „Calitatea serviciului este resimțită prin temperatura livrată blocului. Gigacaloria este raportată la suprafață și nu la calitatea serviciului. La acest subiect nu se face nimic. Unii locatari deschid geamul, iar cei de la etajele superioare nu au căldură suficientă”.
„Este vorba de colectarea semnăturilor locatarilor și obținerea pașaportului pentru conectarea blocului la căldură. Ba mai mult, Termoelectrica invocă și acumularea datoriilor la unele blocuri”, a adăugat expertul IDIS Viitorul.