Cetățenii Republicii Moldova își aleg astăzi președintele, prin vot direct. Mii de basarabeni aflați la studii sau stabiliți în România sunt așteptați la secțiile de vot special deschise pentru scrutinul prezidențial în cele mai mari orașe din Țară. Am stat de vorbă cu câțiva dintre tinerii care au ajuns deja la vot.
Adriana și-a exercitat dreptul la vot la Ambasada Republicii Moldova la București. „M-a determinat să ies la vot dorința de a avea un viitor mai bun pentru viitorii mei copii și pentru a nu mai vedea la fiecare colț pe străzile Chișinăului un bătrânel care cerșește”, a explicat tânăra basarabeancă, stabilită în România.
Antreprenor de succes în București, Rusanda nu a mers la urne din entuziasm, ci din datorie, „fără optimism, fără vorbe mari, fără promisiuni”, însă cu un îndemn pentru generația tânără: „Hai la vot!”.
Deși este ziua ei de naștere, Olga nu uită de datoria, dar și de dreptul de a merge la vot. „Vreau să știu că pot contribui la schimbarea lucrurilor. Nu sunt cei mai buni candidați, dar neprezentarea la vot nu este cea mai bună formă de protest. Am votat la ambasadă cu speranța că mâine vom avea un președinte care știe ce are de făcut”, spune Olga.
„Am votat la ora 07:03 pentru Unire. Primul vot de la Consulatul din București a fost al meu. Unirea face puterea și <<Ne vom salva doar revenind la românism și realizând Reîntregirea neamului>>”, a precizat Ion, student în anul II la Științe Politice, Universitatea București.
Alexandru, student în anul I la București, ne mărturisește că a votat la Consulatul Republicii Moldova la București pentru a-și onora dreptul obținut cu sânge de înaintașii lui, „din dorința de a contribui la schimbarea viitorului Republicii Moldova, viitor care poate fi construit doar revenind la Patria-Mamă”. „Timpul rătăcirii românilor dintre Prut și Nistru s-a scurs, iar ajungând la studii, aici, în România, am conștientizat dorința celor de aici și nevoia celor de acolo, am votat pentru un viitor prosper, am votat pentru ceea ce merităm toți: adevăr, românism, normalitate”, susține acesta.
„Pentru prima oară am votat altundeva decât acolo unde am domiciliul propriu-zis. Tot <<acasă>>, într-un fel. Mi-am exercitat acest drept pentru ca locul unde sunt acum să fie <<acasă>> și pentru cei rămași în Republică, și pentru cei plecați peste Ocean, și pentru adolescenți, și pentru intelectuali. Dar mai ales, pentru că de data asta voturile chiar par a conta, a face diferența. Sau poate desprinderea de vatră dă senzația asta?”, se întreabă Elena.
Sunt tineri care au decis să revină acasă, peste Prut, pentru a vota. Este și cazul lui Dumitru. „Am venit să votez în Chișinău. Am ales un candidat unionist. Chiar dacă nu îmi inspiră cea mai mare încredere, am votat așa pentru că a adus în discuție, în campanile, subiectul Unirii – singura soluție rezonabilă pentru basarabeni”, povestește acesta.
Iulian a votat pentru restabilirea speranței într-un altfel de viitor al Republicii Moldova. „M-am dus în Moldova să votez acasă. Am mers la urne pentru că am vrut o schimbare, să fie un președinte proeuropean, să aducă speranța în inimile oamenilor”, declară tânărul.
„Am votat la Ambasadă, împotriva corupției și a celor care au capturat statul, pentru a face ordine în Republica Moldova și pentru a ne uni cu România”, a spus și Ștefan.
9 candidați se înfruntă pentru ocuparea fotoliului prezidențial: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.
În favoarea Maiei Sandu s-au retras din cursa electorală Andrei Năstase (Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”) și Marian Lupu (PDM).
Dacă niciunul dintre candidați nu obține majoritate de voturi, va fi organizat un al doilea tur, pe 13 noiembrie, în cadrul căruia se vor confrunta primii doi candidați care au obţinut cele mai multe voturi valabil exprimate.
(Se va actualiza)