Cât timp România, ca vârf de pod al NATO şi UE pe flancul estic, nu va reuşi să aducă Republica Moldova „în locul său firesc, adică în interiorul României”, se va menţine riscul unei confruntări directe cu Rusia. Opinia îi aparţine generalului (r.) dr. Constantin Degeratu.
Invitat în emisiunea „Ziua Z” de pe postul 6TV, generalul Constantin Degeratu a făcut următoarea declaraţie, pornind de la spectrul agresiunii ruse asupra regiunii: „În situaţia în care noi, cei din comunitatea euroatlantică, efectiv România, în această zonă, nu vom reuşi să aducem Republica Moldova în locul său firesc, adică în interiorul României şi deci în NATO şi în Uniunea Europeană, şi nu vom reuşi să menţinem Ucraina, la locul său firesc, în rândul familiilor democrate ale Europei, vom avea parte de acest risc, al unei confruntări teritoriale directe, cu agresiunea rusă. Deci, dacă nu prevenim acest risc, atunci vom avea parte de acesta la graniţele noastre. Am avut timp să facem dislocări preventive. Putin ne-a dat o lecţie extrem de interesantă. S-a dus în Siria la chemarea guvernului de la Damasc, pe baza articolului 51 din Carta ONU. Avem guvern legal în Ucraina şi avem guvern legal în Republica Moldova. Au dreptul la aceleaşi măsuri, cât şi guvernul sirian actual. Să ceară o dislocare preventivă a unor forţe aliate şi prietene, pentru a preveni riscul unei agresiuni, oricare ar fi aceasta”.
În ceea ce priveşte eforturile strategice ale României la nivel regional, Constantin Degeratu a opinat că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să aibă „cel puţin trei sau patru brigăzi pregătite pentru apărarea teritoriului românesc, aici şi în Republica Moldova, într-un sistem integrat, pentru că aliniamentul de apărare, în astfel de situaţii, nu poate să treacă decât pe Nistru”.