La finalul lunii octombrie, la Cernăuți a avut loc o serie de evenimente dedicate lui I.G. Sbiera, personalitate bucovineană marcantă pentru spațiul românesc de secol XIX.
„Prezența academică românească a fost la cel mai înalt nivel, prin vicepreședintele Academiei Române, acad. Bogdan Simionescu, și acad. Mihai Cimpoi. membru titular al Academiei de Științe a R. Moldova și membru titular al Academiei Române”, se menţionează într-un comunicat de presă al Institutului Cultural Român (ICR).
Pe 28 octombrie, în Sala Roșie a Universității „Iuriy Fedkovyci” din Cernăuţi, s-au desfășurat lucrările Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale ,,I. G. Sbiera – personalitate de prim rang din istoria învăţământului românesc din Bucovina”, dedicate centenarului morţii şi omagierii a 180 de ani de la naşterea marelui cărturar, profesor, istoric literar şi folclorist Ioan al lui Gheorghe Sbiera, unul din promotorii învăţământului în limba română şi dascăl al lui Eminescu, împreună cu Aron Pumnul.
Conferința a fost organizată de Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Societatea pentru Cultură românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, Consulatul General al României la Cernăuți, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor.
„Conferința a fost deschisă prin intonarea imnului «Gaudeamus igitur» de către un sobor de preoți, urmat de cuvintele de salut ale rectorului Universității, prof.univ.dr. Stepan Melniciuc, care a subliniat faptul că I.G. Sbiera face parte din elita Cernăuților și este parte importantă a Universității, ale decanului Facultății de Filologie a Universității, prof.univ.dr. Boris Bunciuc și ale Consulului general la Cernăuți, dna Eleonora Moldovan”, se mai precizează în comunicat.
Prelegeri în plen au susţinut: acad. Bogdan Simionescu (vicepreședintele Academiei Române), acad. Mihai Cimpoi (Academia de Științe a Moldovei și Academia Română), conf. univ. dr. Lora Bostan (Universitatea din Cernăuți), prof.univ.dr. Ion Cuceu (Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca), Gabriel Cărăbuş (directorul Bibliotecii Judeţene „I. G. Sbiera” din Suceava), conf.univ.dr. Claudia Costin (Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava), Alis Nuculică (şefă de secţie la Biblioteca „I. G. Sbiera” din Suceava), Maria Guţu (şefă de secţie la Arhiva Regională de Stat din Cernăuţi), arhivistul Dragoş Olaru, istoricul Dumitru Covalciuc.
Academicianul Bogdan Simionescu, videpreședintele Academiei Române a atras atenția asupra faptului că „cel mai înalt for de știință și cultură din România împlinește anul acesta 150 de ani de la înființare, iar I.G. Sbiera a fost unul dintre membrii săi fondatori. El a făcut parte dintr-un fir al personalităților eminente ce au contribuit la parcursul general al societății prin cultură și știință, militând pentru nedespărțirea poporului de clasele culte, ca parte a științei naționale”.
Academicianul Mihai Cimpoi a menționat în prelegerea domniei sale faptul că „Sbiera a fost un adevărat spirit european. Am consultat cărțile lui de la Academie. Câteva mii de pagini. Am făcut o copie pe care am adus-o aici, pentru dumneavoastră, la Cernăuți. … El a fost hegelian, după părerea mea, pentru că a zis că românii trebuie luați în seamă pentru că posedă elemente de organizare statală din cele mai vechi timpuri. … Ne-a lăsat un material documentar enorm ce trebuie valorificat pentru că el a alcătuit o bibliografie a publicațiilor în limba română adusă la zi, până în sec. al XIX-lea”.
Prof. Lora Bostan a menționat suportul deosebit acordat de către Institutul Cultural Român în ultimii ani în regiune, precizând că „ICR este departe de noi, la București, dar mereu aproape prin sprijin acolo unde românii își cultivă cultura și identitatea națională și iată că, aici, este pentru prima dată omagiat la Cernăuți, chiar în instituția unde și-a desfășurat activitatea timp de 31 de ani cât a condus Catedra”.
Ovidiana Bulumac, expert ICR, a menționat faptul că „întâlnirea de astăzi este dovada faptului că istoria este vie. Este pentru prima dată când Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, finanțează o conferință aici, în Bucovina. (…) Este important să revenim la acele modele care ne pot învăța din trecut cum să ne construim viitorul, precum este acela al personalității lui I.G. Sbiera care iese, în final, dintr-un anonimat nemeritat”.
Conferința a fost urmată de proiectarea în premieră a unui film despre Ciprian Porumbescu, realizat de jurnalistul ucrainean Veaceslav Habailo, care încheie trilogia marilor personalități românești bucovinene, din care au făcut parte Mihai Eminescu și George Enescu.
Consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, a precizat faptul că „realizatorul filmului, un jurnalist ucrainean îndrăgostit de marile valori românești, demonstrează încă o dată că relațiile româno-ucrainene sunt tot mai apropiate”.
În sală, alături de delegațiile din România (din Suceava, Iași, Cluj și București) și R. Moldova (Chișinău) și liderii organizațiilor românești din Bucovina de Nord, au fost prezenți profesori, învățători și educatori de limbă română din regiunea Cernăuți, precum și studenții de la Catedra de Filologie Română şi Clasică de la Universitatea din Cernăuți.
Pe 29 octombrie 2016, la Catedrala Sfântului Duh din Cernăuţi, un sobor de alese feţe bisericeşti din România şi din cele patru raioane cu populaţie românească din nordul Bucovinei (Storojineţ, Hliboca, Herţa şi Noua Suliţă) şi din Hotin, în frunte cu părintele Dosoftei de la Mănăstirea Putna, cu preacucernicul Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, au oficiat un Te Deum întru cinstirea marii personalități care a avut un rol decisiv în cultura, ortodoxia şi istoria Bucovinei. Apoi, evenimentele s-au mutat la Cimitirul Central din Cernăuți, unde a fost oficiata o slujbă de pomenire la cripta familiei Sbiera, recent restaurată pentru această ocazie.