Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a vorbit într-un interviu despre subiectul extinderii gazoductului Iaşi-Ungheni la Chişinău.
„Cred că ne mișcăm rapid într-o direcție foarte bună. În intervalul 1-2 noiembrie vom avea la Chișinău un grup de lucru pe domeniul energetic, format din experți ai noștri care vor interacționa nemijlocit cu experți din Republica Moldova și vor discuta la modul concret despre proiectele de interconectare energetică. În privința celor pe gaz, vorbim de extensia gazoductului Iași-Ungheni către Chișinău, și aici lucrurile au evoluat”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru agenţia Agerpres.
Executivul de la Bucureşti a hotărât recent să acorde o finanţare nerambursabilă de 550 de mii de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.
„Construcția acestui gazoduct presupune parcurgerea unor etape necesare. Însă, așa cum am spus, ne mișcăm într-o direcție bună și să sperăm că vor fi respectate termenele necesare. Tot în această săptămână, în intervalul 3-4 noiembrie, vom avea tot la Chișinău o reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale pe probleme economice. Delegația română va fi condusă de domnul Costin Borc, vicepremier și ministru pentru relațiile economice, și va avea în componență secretari de stat, experți de la toate ministerele de linie cu responsabilități economice. Cu acel prilej, se vor trece în revistă toate proiectele economice, inclusiv proiectele strategice, așa cum le numim noi — cele care vizează interconexiunile energetice, dar și alte proiecte. Credem că potențialul de colaborare dintre România și Republica Moldova nicidecum nu este epuizat. Din contră, avem foarte multe proiecte care trebuie dezvoltate în continuare, indiferent de coloraturile politice ale celor două guverne, de la Chișinău și de la București. Aceste proiecte sunt esențiale pentru o racordare fizică, politică, strategică mai bună a Republicii Moldova la spațiul european și implicit la România”, a mai precizat Daniel Ioniţă.
O altă temă abordată vizează extinderea SMURD în Republica Moldova.
„S-a intrat în logica de implementare a acelui proiect. Proiectul SMURD este unul dintre proiectele de foarte mare vizibilitate și de foarte mare impact la adresa tuturor cetățenilor. Recent, Ambasada României, împreună cu Ministerul Administrației și Internelor de la Chișinău, au organizat un concert de caritate, prilej cu care fondurile adunate au fost donate integral pentru construcția unui monument în memoria celor patru cetățeni români care și-au pierdut viața în accidentul de la Haragâș, raionul Cantemir. Am fost mișcați cu acel prilej de solidaritatea și de căldura umană, de lacrimile de recunoștință care au fost vărsate în memoria colegilor de la SMURD care au plătit cu viața pentru a salva alte vieți. Proiectul în sine este deosebit de bine văzut și de apreciat. Pe această bază, evident va fi extins și în alte zone”, a afirmat ambasadorul României la Chişinău pe marginea acestui subiect.
Citiţi aici interviul integral.