Premierul de la Chişinău, Pavel Filip, spune că, în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, Centrul de telecomunicații speciale a reușit să combată peste 41.000 de tentative de atac cibernetic asupra Comisiei Electorale Centrale (CEC).
În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, 2 octombrie, Pavel Filip a precizat că, totuşi, tentativele de atac cibernetic nu au avut sorţi de izbândă. „Datorită acestor eforturi și pagina a rămas intactă. Aceste atacuri s-au intensificat odată cu procesarea voturilor, după 21:00”, a subliniat premierul Republicii Moldova.
„Panta de creștere a amenințărilor din domeniul virtual este cea mai vertiginoasă”, a declarat zilele trecute, într-un interviu pentru Europa Liberă, Sorin Ducaru, asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri emergente de securitate, ca rezultat al unui proiect de colaborare dintre Guvernul de la Chişinău și NATO.
„Se pot vedea o sumedenie de atacuri de diverse forme care pot duce la unele elemente de confruntare în spațiul cibernetic. Atacurile acestea se manifestă în domeniul criminalității, furturi, bănci, pe conturi private, se manifestă la nivelul spionajului de tip economic, industrial sau chiar guvernamental și se manifestă la nivelul unor acțiuni care pot avea efecte disruptive sau chiar disruptive, pentru că anumite tipuri de atac pot avea și efecte în domeniul fizic, adică se transferă din domeniul virtual în domeniul fizic și am văzut cum se pot întâmpla aceste lucruri. Prin proiectele pe care le-am avut în derulare și pe care urmează să le derulăm am dezvoltat capacitatea experților din RM de a înțelege dinamica acestor fenomene, de a răspunde în baza unor experiențe, pe care noi la nivelul aliaților le-am acumulat, și de a folosi aceste best practices și formule de răspuns, de a crea cadre de organizare instituțională, pentru că aici e nevoie de dialog, schimb de informații, mai ales între instituțiile naționale, domeniul guvernamental și cel privat. E vorba nu doar de prevenție, dar și de detecție, și de răspuns pentru a minimiza efectele. Aceasta este valoarea adăugată concretă a acestui proiect. Deși vizează un centru de răspuns la nivelul Ministerului Apărării, va reprezenta un pilot, un loc de la care se poate învăța și se poate replica acest model către alte instituții și guvernamentale, și cred de asemenea împreună cu laboratorul cyber care deja e în funcțiune, va crea o platformă care să folosească la maxim talentul tinerilor specialiști din RM. Panta de creștere a amenințărilor din domeniul virtual este cea mai vertiginoasă. De asemenea, atacurile de tip terorist, trebuie să rămânem în continuare vigilenți, să stimulăm schimbul de informații și de bune practici, astfel încât să evităm astfel de atacuri”, a comentat cu lux de amănunte Ducaru pentru sursa citată.