O anomalie anti-democratică se ţine scai de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Exact! Mă refer la problemele legate listele suplimentare.
De la Bucureşti, mulţi ochi privesc fascinaţi la „exotismul” votului electronic, la agilitatea infrastructurală a acestui modul de vot, la viteza cu care este procesat, la faptul că fentează fiorii de thriller legaţi de parada exit poll-urilor ş.a.m.d. Dar, în timp ce votul eletronic aruncă scântei de prozelitism tehnic, o aberaţie periclitează dreptul la vot, trăgându-l spre o stare de ştift în materia exerciţiului democratic elementar.
Cum naiba studenţii să nu poată vota pe liste suplimentare în secolul XXI, într-un stat care visează la penthouse-ul comunitar al Uniunii Europene? Ei bine, în Republica Moldova orice este posibil.
Nu înţeleg însă cum de nu sar ca fripţi cei de la Promo-LEX, care au observatori la aceste alegeri prezidenţiale. Domnule Siegfried Mureşan, sunteţi observator din Partea Parlamentului European, nu vă sare-n ochi această cărămidă restrictivă? Spuneţi ceva. ODIHR? OSCE, se aude?
Citesc că cei din Comisia Electorală Centrală vor solicita „administrației instituțiilor de învățămînt să examineze posibilitățile de înregistrare la reședințăa studenților și elevilor cu drept de vot”. Alina Russu, preşedintele CEC, spune că “prevederile Codului electoral de la art. 84 alin. (2), care stabilesc anumite condiții pentru votarea studenților și elevilor cu drept de vot înmatriculați la instituțiile de învățămînt într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, se referă doar la alegerile Parlamentului”.
Alt membru CEC, Vladimir Şarban, spune că la “începutul perioadei electorale s-a adresat unui grup de deputați cu solicitarea de a examina posibilitatea introducerii aceleiași norme și pentru scrutinul prezidențial. Or, această competență o deține în exclusivitate Parlamentul”.
“Comisia va solicita administrației instituțiilor de învățămînt să identifice mecanisme pentru înregistrarea la reședință a studenților și elevilor cu drept de vot, astfel încît aceștia să poată participa la cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial organizat pe 13 noiembrie curent, prezentîndu-se la secțiile de votare deschise în localitatea unde se află universitatea ori colegiul în care învață. Totodată, aceștia pot obține certificatul pentru drept de vot de la biroul electoral al secţiei de votare la care sînt arondați. Certificatul poate fi ridicat pînă în ziua dinaintea zilei alegerilor. Acesta oferă posibilitatea de a vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul Republicii Moldova”, mai aflăm de pe site-ul CEC.
Lăsând deoparte limba de lemn, ce să înţelegem, că alegerile prezidenţiale au fost organizate pe genunchi, la plesneală, ca o pană de cauciuc pe care o vulcanizezi cu o gumă de mestecat?