Colaborarea dintre Republica Moldova şi România în domeniul energetic, precum şi posibilitatea iniţierii unor noi proiecte pe acest segment, au fost principalele teme de discuţie în cadrul întrevederii avute între premierul de la Chişinău, Pavel Filip, şi ministrul Economiei de la Bucureşti, Costin Borc.
În cadrul dialogului, Pavel Filip a menţionat că interconexiunea energetică dintre Republica Moldova şi România, dar şi interconectarea Republicii Moldova la piața energetică europeană, constituie o prioritate. Premierul a precizat că Guvernul de la Chişinău este flexibil şi determinat pentru implementarea proiectelor de construcţie a infrastructurii energetice.
Totodată, Filip a mulţumit Guvernului de la Bucureşti pentru suportul oferit în construcția conductei de gaz Iași-Ungheni, dar şi pentru finanțarea nerambursabilă în sumă de 550.000 de euro acordată pentru elaborarea proiectului tehnic pentru construcția gazoductului Ungheni – Chișinău.
„Acestea proiecte sunt prioritare pentru Republica Moldova, nu doar din punct de vedere sectorial, dar și strategic. Atunci când vorbim despre securitatea energetică, trebuie să ne asigurăm cu mai multe surse de energie şi este important să avem această interconexiune moldo-română”, a declarat şeful Executivului.
La rândul său, ministrul Economiei din România a vorbit despre experienţa companiilor române în sectorul energetic, menţionând că acestea au dorinţă şi posibilităţi de a se extinde.
„Aceste proiecte reprezintă nu doar o diversificare a surselor energetice pentru Republica Moldova, dar şi o oportunitate de dezvoltare a economiei României în regiune”, a subliniat Costin Borc.
Oficialii au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind lucrările sesiunii a IX-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România, care se desfășurat în perioada 3-4 noiembri la Chişinău, accentuând în context importanţa participării companiilor române la concursurile de privatizare organizate în Republica Moldova.