Sute de români din Serbia de nord-est se aflau marţi în pelerinaj la troiţa din locul numit Poiana Duplianei din localitatea Geanova, Serbia, amplasată lângă ruinele unei biserici daco-romane în anul 2008.
Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române ‘Dacia Felix’, PS Daniil, a declarat că a intrat în tradiţia românilor din Timoc să se adune a treia zi după Rusalii în jurul acestui simbol al unităţii de credinţă a românilor din această parte a Serbiei, să asculte slujba în limba română şi să-şi sfinţească holdele cu aghiasmă.
‘L-am invitat aici şi pe episcopul Caransebeşului, PS Lucian, să fie alături de noi şi să se roage pentru neamul românesc atât de oropsit pe aceste meleaguri. De aproape 180 de ani ei nu au şcoli şi nu mai citesc în limba română. Primele slujbe le-au auzit în 2005, când, la Malainiţa, Boian Alexandrovici a ctitorit primul sfânt aşezământ’, a precizat PS Daniil.
‘A venit vremea ca atât autorităţile administrative, cât şi cele bisericeşti din Serbia să înţeleagă că nu pot să distrugă identitatea comunităţii româneşti, că au obligaţia să asigure condiţii pentru conservarea fiinţei ei naţionale’, a afirmat PS Daniil.
La rândul său PS Lucian a arătat că românii nu trebuie să se mai teamă că vor fi pedepsiţi pentru că cer slujbe în limba română şi vor să-şi construiască noi biserici, ei trebuind ’să fie apreciaţi că nu vor bisericile lor de altădată, preluate de Biserica Ortodoxă Sârbă’.
‘Începutul este greu, dar românii au ştiut dintotdeauana cum să ducă jugul. Iată, după aproape 180 de ani în Serbia de nord-est avem două biserici, un protopopiat, sunt turnate temeliile la alte două aşezăminte de cult. Viaţa spirituală în Timoc începe să renască şi asta se datorează credincioşilor români a căror voce s-a auzit dincolo de hotarele satelor lor’, a mai spus PS Lucian.
După săvârşirea slujbelor a urmat o serbare câmpenească şi un spectacol de folclor românesc.
Sursa: Timoc press