Discuţiile purtate de ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, la Odesa cu omologul său ucrainean au avut rezultatul scontat: Ucraina este pregătită să ofere coridor verde Rusiei pentru a-şi retrage trupele şi armamentul din stânga Nistrului.
Astfel, motivul invocat de Moscova privind imposibilitatea retragerii, deoarece războiul separatist din estul Ucrainei nu garantează părăsirea în siguranţă a teritoriului Republicii Moldova, nu mai are niciun temei.
„Un coridor verde înseamnă stabilirea unui traseu care sa fie bine păzi, protejat, supravegheat de OSCE și ONU. Cel mai important este ca acum rușii nu mai au motive să dea înapoi. Le-am creat toate condițiile”, a declarat Anatol Şalaru pentru ProTV.
Oficialul a spus că până la sfârșitul anului vor fi definitivate toate detaliile, iar după aceea va fi anunțată și Moscova.
În ceea ce privește armamentul vechi, care nu poate fi transportat, ministrul Apărării a precizat că acesta poate fi nimicit pe loc cu utilaj special.
Anterior, ministrul Apărării a explicat că acest coridor verde se poate realiza prin trei modalităţi: pe cale terestră, traversând teritoriul ucrainean, pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, sau pe cale maritimă, prin intermediul portului Giurgiulești.
În regiunea transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.
Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puţine ori a atras atenţia Chişinăului că deţine pe teritoriul Republicii Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizaţiile internaţionale) de muniţii rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghiţite de un incendiu, Republica Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.
În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei armate a 14-a, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.
Autorităţile de la Chişinău nu exclud furtul sistematic de muniţii din depozit în scopuri de crimă organizată.