Caravana de cultură şi civilizaţie românească, organizată de Centrul Cultural Român (CCR) „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti şi-a continuat duminică itinerarul început cu circa o jumătate de an în urmă prin localităţile cu populaţie majoritar românească sau mixtă din regiunea Cernăuți din care încă în perioada sovietică a fost eliminat învăţământul în limba română, sau continuă să dispară în ultimul timp.
Astfel, orchestra de instrumente populare „Plaiul Herței” de la Casa de cultură din Herţa, condusă de maestrul Ilie Crâşmaru, a susținut spectacolul „Limba noastră-i o comoară”, pe scenele Clubului din Valea Cosminului şi a Casei de cultură din Molodia, două sate vecine al căror destin legat de deznaționalizare şi asimilare este asemănător, se menționează într-un comunicat de presă al Centrului Cultural Român (CCR) „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.
„Cu părere de rău, procesul de deznaţionalizare şi asimiliare început de Imperiul Roşu, continuă şi astăzi”, a menţionat în cadrul discursului său scriitorul Vasile Tărâţeanu, conducătorul caravanei. „Cea mai elocventă dovadă în acest sens este scăderea de la un an la altul a numărului de şcoli cu predarea obiectelor în limba română, precum şi nedorinţa unor “şefi” şi “şefuleţi” de tot soiul de a include în programul de învăţământ al şcolilor ucrainene din aceste două sate măcar studierea ca obiect a limbii române. E un fapt regretabil care demonstrează că mulţi dintre conaţionalii noştri şi-au pierdut simţul naţional şi limba maternă care este coloana vertebrală a oricărui neam”, a punctat acesta.
În cadrul spectacolului au cântat interpretele de muzică populară românească din raionul Herţa – Ana Apetrachioaie, Sabrina Palamariu, Natalia Ceuca, precum şi instrumentiştii Ilie Crâşmaru şi Gheorghe Onofriiciuc.