Igor Dodon, candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova, nu-şi trădează servilismul faţă de Moscova.
În timp ce candidata comună a dreptei la şefia statului, Maia Sandu, spune că va face tot posibilul pentru ca Rusia să-şi retragă trupele din stânga Nistrului, dacă va ajunge preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon alege retorica de tip „cetate asediată”.
„Problema transnistreană și acest conflict a apărut la începutul anilor ’90, când la guvernare erau unioniști care pledau pentru lichidarea statului, la fel cum pledează acum și oponenta mea. Care sunt soluțiile? Unii spun: haideți să ne dezicem de Transnistria, să punem frontiera pe Nistru. Este o greșeală, pentru că acolo locuiesc cetățenii noștri. Alții, mai curajoși, din actuala guvernare, spun că trebuie să-i luăm cu forța. Aduc trupe NATO, dar asta este o altă greșeală. În acest caz vom avea un conflict armat în interiorul țării. Eu cred că noi trebuie să acordăm un statut special Transnistriei. Dacă acest lucru va fi după modelul Găgăuziei sau nu, urmează să vedem în timpul negocierilor. Federație sau nu? Asa vom decide noi cetățenii, prin referendum”, a declarat Igor Dodon joi seară, în cadrul dezbaterilor electorale de la postul public de televiziune Moldova 1.
„Nu este normal să existe trupe străine pe teritoriul unui stat. Dacă este vorba de trupe de menţinere a păcii, atunci ele trebuie să fie constituite din militari ai mai multor state. Voi face tot posibilul, voi solicita ajutorul guvernelor altor ţări, ca trupele ruseşti să fie evacuate”, şi-a exprimat poziţia Maia Sandu.