Avocatul Poporului de la Chișinău, Mihail Cotorobai, consideră că autoritățile Republicii Moldova nu au reușit să asigure dreptul la vot în diaspora.
Mihail Cotorobai aminteşte de faptul că cele cinci principii fundamentale, care stau la baza patrimoniului electoral european sunt sufragiul universal, egal, liber exprimat, secret şi direct. Sufragiul universal înseamnă că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi ales. Obligaţia statului este de a eficientiza permanent procedura de vot astfel încât să asigure exercitarea fără de impedimente a acestui drept fundamental, se spune în Codul bunelor practici în materie electorală – Linii directoare şi raport explicativ, elaborat de Comisia de la Veneţia. În acelaşi document se mai menţionează că „alegătorii trebuie să beneficieze în permanenţă de posibilitatea de a vota la o secţie de votare”.
În acest sens, ombudsmanul constată insuficienţa de acţiuni întreprinse în vederea asigurării dreptului la vot în mod egal tuturor cetăţenilor ţării, dar şi ale celor menite să perfecţioneze procesul de vot. Avocatul Poporului încurajează autorităţile să examineze posibilitatea modificării şi completării legislaţiei electorale pentru introducerea procedurii de vot prin corespondenţă sau a votului electronic.
Ombudsmanul se referă și la încălcările atestate de către observatorii naţionali şi internaţionali în turul doi de scrutin prezidenţial. Acesta subliniază că nu este suficient ca procesul electoral stricto senso să conţină reguli adecvate patrimoniului electoral european: trebuie să fie garantată credibilitatea procesului electoral. Mai mult decât atât, precizează Cotorobai, alegătorul are dreptul la o evaluare corectă a rezultatelor scrutinului, iar statul este obligat să penalizeze orice fraudă electorală.
Un protest de amploare a avut loc luni la Chișinău, pe fondul rezultatului la alegerile prezidențiale. Participanții la manifestația care a început în Piața Marii Adunări Naționale au mărșăluit pe Bulevardul Ștefan cel Mare până în fața sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC), unde au cerut demisia conducerii acestei instituții. „Vrem dreptate!”, „Jos mafia!”, „Demisia!”, „Unire”, „Refuz, rezist, sunt antisocialist!”, „CEC la gunoi”, „Uniți, uniți, uniți sub tricolor” sunt câteva dintre mesajele scandate de oamenii nemulțumiți de modul în care a decurs turul II al alegerilor prezidențiale. Manifestanții au cerut invalidarea alegerilor.
Pene de curent la secțiile de vot, turism electoral, obstrucționarea votului în diaspora, tipărirea buletinelor de vot în limba rusă, ”pierderea” a mii de buletine de vot sunt câteva dintre problemele scrutinului de duminică observate de votanții la alegerile prezidențiale.
La București, Iași, Galați, Brașov și Timișoara au avut loc luni seară proteste similare, organizate de studenții basarabeni, și la care s-au alăturat și românii din Țară, solidari cu cetățenii Republicii Moldova.