Otilia Nuţu, specialist la Expert Forum, consideră că în contextul politic, economic și social actual al Republicii Moldova, România ar trebui să accelereze interconectarea pieței energetice de pe cele două maluri ale Prutului, astfel încât, dacă Rusia nu mai furnizează curent și gaz, Chișinăul să aibă o alternativă.
Expertul a precizat pentru Epoch Times România că Transelectrica și Transgaz vor să intre pe piața din Republica Moldova, însă nu au siguranța că instituțiile din stânga Prutului vor respecta regulile pieței.
În viziunea Otiliei Nuțu, sprijinul României pentru Republica Moldova trebuie să vină la pachet cu o serie de condiţionalităţi puternice. „Vedem că ceilalţi parteneri externi – UE şi FMI – sunt tot mai interesaţi de condiţionalităţi structurale. Ar trebui să ne aliniem şi noi mai bine la asta. Noi avem şansa să reducem dependenţa R.Moldova de Rusia. Mă refer aici la gazoductul Iaşi-Ungheni şi interconectarea pe energie electrică prin sud”, susține aceasta.
Totodată, cercetătoarea la Institutul Diplomatic Român Ileana Racheru este de părere că pentru publicul din România este important să înţeleagă că nu contează foarte mult ce face Rusia în Republicii Moldova acum, ci actualul regim de la Chișinău, „care este corupt şi fals pro-european”. „Filoruşii şi rusofonii nu sunt anti-europeni doar pentru că au o pasiune de a trăi în corupţie şi sărăcie alături de Igor Dodon, ci s-au săturat şi ei de promisiunile falşilor pro-europeni de la Chişinău. Cea mai mare problemă este lipsa reformelor şi controlul aproape total asupra instituţiilor statului”, precizează aceasta. Ileana Racheru spune că victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale presupune o stagnare, dar și o continuare a ce a fost în ultimii 25 de ani în Republica Moldova – „instituţii de faţadă care servesc unor interese criminale, aşa cum au arătat spălările de bani ruseşti sau furtul miliardului”.