Evacuarea muniţiilor din stânga Nistrului ar putea duce în sfârşit la reglementarea conflictului transnistrean, este de părere Andrei Deviatkov, expert senior în cadrul Centrului de Cercetări Post-sovietice al Institutului de Economie al Academiei de Științe din Federația Rusă.
Subiectul coridorului verde – asupra căruia au convenit ministrul Apărării din Republica Moldova, şi omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, pentru evacuarea armaentului şi a trupelor ruse din regiunea transnistreană – a fost abordat de către Deviatkov într-un interviu oferit portalului Deschide.md.
„Lichidarea depozitelor de muniții ale fostei Armate a 14-a și evacuarea contingentului militar, care păzește acest arsenal, sunt condiționate de Rusia prin reglementarea conflictului transnistrean. Moscova insistă asupra principiului, dar, deocamdată, nu există premise sau evoluții pozitive în acest sens, nici în ceea ce priveşte schimbarea poziției Federației Ruse, cel puțin în viitorul apropiat. Or, e cu neputinţă să ne imaginăm realizarea proiectului respectiv fără participarea acestei ţări. Vorbind despre presiunea internațională asupra Rusiei, presiune pentru care ministrul Apărării va pleda în cadrul organizațiilor internaționale (în primul rând OSCE), este, totuşi, puțin probabil ca SUA și UE să politizeze chestiunea în condiţiile actuale (…) Evacuarea munițiilor ar putea crea o bază pentru reglementarea temeinică a conflictului transnistrean. Acest pas ar conduce la consolidarea securității regionale prin demilitarizarea regiunii şi la crearea unei atmosfere de încredere între Chișinău, Moscova și Tiraspol. Plus că ar tranşa şi problema păstrării în siguranţă a muniţiilor”, a precizat expertul.
Întrebat dacă evacuarea muniţiilor şi a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se ocupă de paza depozitelor, ar însemna şi retragerea misiunii de pacificare a Federaţiei Ruse, Andrei Deviatkov a răspuns: „Există temeri justificate că, în cazul în care lichidarea totală a depozitelor Armatei a 14-a va avea loc înainte de soluționarea politică a conflictului, Chișinăul va considera această situație drept o posibilitate de a rupe Acordul din 1992 cu privire la reglementarea pașnică a conflictului, de a declara ca atare ca fiind nelegitimă prezența misiunii de pacificare pe teritoriul său și de a obţine, în cele din urmă, un unghi convenabil de reglementare politică a conflictului (deci fără a-i oferi Tiraspolului prerogative considerabile). Asta va crea un vid de securitate pe Nistru, vid care ar putea agrava brusc situaţia politico-militară. Este cert că misiunea de pacificare a Rusiei în Transnistria se bucură de o credibilitate mare, chiar și din partea majorității populației. Acest fapt nu poate fi omis atunci când se încearcă transformarea structurii de menținere a stabilității”.
Citiţi aici interviul integral.