Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a vorbit despre punctele tari și punctele slabe ale mandatului său de 4 ani și 8 luni, înainte de a face transferul de putere către următorul șef de stat.
Timofti a subliniat faptul că a fost primul președinte fără partid și fără doctrină politică, ghidându-se numai după Constituție. „În decurs de patru ani, am desemnat opt Prim-miniștri. Ceea ce înseamnă că, în Reședința de pe strada Nicolae Iorga, s-a discutat fierbinte, cu emotivitate, și nu întotdeauna finalitatea a fost cea dorită. Ba mai mult, au fost momente când pierdeam orice speranță, ca în ultimă instanță, să găsim o formulă de compromis. Era un exercițiu firesc pentru politicieni, dar obositor pentru cetățenii care n-au împărtășit întotdeauna deciziile luate la vârf”, a declarat președintele în funcție.
Nicolae Timofti a amintit că pe perioada mandatului său a fost semnat Acordul dintre Republica Moldova și UE și liberalizat regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. „Astăzi, sunt mândru de faptul că mandatul meu a fost marcat de cea mai eficientă, cea mai oportună și corectă decizie politică – semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Acest lucru a fost un succes! Apropierea Republicii Moldova de standardele de viață europene, de paradigma politică europeană trebuie să constituie în continuare obiectivul principal în politica externă. Țara noastră nu poate avea alternativă pentru modernizare”, a precizat Timofti.
În același timp, președintele consideră că prezența trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova încalcă neutralitatea prevăzută de Constituție „Cooperarea cu SUA și cu NATO, în marja Planului Individual de Acțiuni Republica Moldova – NATO, ne-a oferit multiple oportunități în sectorul de apărare și securitate, inclusiv în unele domenii precum: securitatea ecologică, pregătirea militarilor pentru misiunile pacificatoare și reforma militară. Vreau să remarc, însă, că neutralitatea statului nostru rămâne un articol nefuncțional atâta timp cât trupele Federației Ruse staționează în continuare pe teritoriul din stânga Nistrului, contrar voinței noastre și în pofida angajamentelor asumate, la nivel internațional”, arată acesta.
Un alt succes pe care președintele Timofti a ținut să îl sublinieze a fost restabilirea relațiilor speciale dintre România și Republica Moldova. „Printre pașii care mi-au adus o satisfacție morală și spirituală consider a fi și aducerea în albia firească a relațiilor cu totul speciale dintre Chișinău și București. Am avut relații cordiale atât cu Domnul Președinte Iohannis, cât și cu Domnul Președinte Băsescu, care recent a devenit și cetățean al Republicii Moldova. Vreau să cred că, în perioada următoare, nu vor fi afectate bunele relații cu vecinii noștri – România și Ucraina – relații la care ținem atât de mult”, a explicat Timofti.
De asemenea, președintele Republicii Moldova a declarat că atributele după care s-a ghidat în mandat au fost identitatea națională și dragostea de țară. „Promovarea și consolidarea identității naționale, a valorilor naționale mi-au asigurat verticalitatea și moralitatea. Am vorbit cu mândrie și speranță despre limba română chiar și acolo unde se consideră că avem acasă o limbă cu altă denumire – moldovenească. Independența și identitatea națională, dragostea de țară – acestea au fost principalele atribute de care m-am condus pe durata mandatului meu”, a menționat acesta.
Nicolae Timofti a vorbit și despre „testamentul” său, în calitate de președinte. „Nici un Președinte, nimeni nu are dreptul să atenteze la valorile noastre naționale, la tradițiile poporului băștinaș și la ale celor care conviețuiesc cu el. Acesta este testamentul meu pentru succesorii din instituția prezidențială”, a conchis acesta.