Federaţia Rusă deschide un nou front în războiul hibrid pe care îl poatră în fostul spaţiu sovietic. De data aceasta, terenul de luptă este unul lingvistic.
Autorităţile de la Kremlin, prin vocea ambasadorului cu misiuni speciale al Ministerului rus de la Kremlin, Eleonora Mitrofanova, vor să introducă pe agenda de politică externă a Federaţiei Ruse o „şopârlă” juridică privind acordarea unui statul oficial limbii ruse în toate statele care au aparţinut Uniunii Sovietice, multe dintre acestea fiind actuale membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).
Printre aceste state, evident, se numără şi Republica Moldova.
Eleonora Mitrofanova a făcut declaraţii în acest sens în cadrul unei mese rotunde pe tema politicii lingvistice a Federaţiei Ruse.
„Potrivit conceptului de politică externă în viziunea Rusiei, ţările CSI sunt prioritatea noastră în domeniul securităţii şi în construirea unei relaţii de bună vecinătate. De aceea, eu cred că dezvoltarea şi consolidarea legală a unui anumit statut al limbii ruse în Constituţiile şi în practica celor mai apropiaţi dintre vecinii noştri este o prioritate”, a declarat reprezentanta diplomaţiei ruse, citată de Vestnik Kavkaza.
„Este necesar ca subiectul privind oficializarea limbii ruse în țările care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică să fie pe agenda politică de nivel înalt. De asemenea, această chestiune trebuie să fie prezentă pe agenda privind politica externă a Rusiei”, a mai precizat Mitrofanova, informează moldNova.
Oficialul a prezentat şi statistici ONU, potrivit cărora din numărul întreg al populației CSI, cu excepția Federației Ruse, 138 milioane de persoane, doar 61 milioane cunosc limba rusă.
Eleonora Mitrofanova a mai afirmat că ar fi „justă” şi crearea unei asociaţii internaţionale a vorbitorilor de limbă rusă.