Alegerea unui pro-rus la preşedinţia Republicii Moldova, în persoana lui Igor Dodon, nu va ajuta cu nimic la rezolvarea conflictului transnistrean, notează expertul Thomas de Wall într-o analiză publicată pe Carnegie Europe.
În analiza sa, de Wall scrie că „puterile constituționale ale președintelui sunt limitate. Puterea adevărată rămâne în mâinile parlamentului, ale guvernului și ale persoanei din spatele acestuia, omul de afaceri Vladimir Plahotniuc”.
În acest context, de Waal explică de ce victoria lui Dodon ar fi în interesul lui Plahotniuc: cu un președinte pro-rus la conducerea Republicii Moldova, oligarhul poate continua să pretindă și mai mult sprijin din partea partenerilor occidentali ai Republicii Moldova.
Autorul aminteşte şi de planul modest al Germaniei, care deţine preşedinţia OSCE, în privinţa acestui conflict îngheţat. De Wall consideră că eforturile Berlinului în problema transnistreană a dus doar la „rezultate minimale”, chiar dacă, la o primă vedere, acest dosar revizionist pare uşor de rezolvat.
În opinia lui Thomas de Waal, ar exista o șansă în 2017, un an fără alegeri pe ambele maluri ale Nistrului.
„Partea moldovenească este încurajată să elaboreze o strategie națională pentru Transnistria și o politică mai flexibilă pentru multiplele sale minorități etnice. În absența acestor două elemente, Chișinăul nu are nici un argument convingător în fața separatiștilor transnistreni”, este de părere Thomas de Waal.