Igor Dodon ar putea să nu aibă viaţă lungă pe fotoliul de şef al statului, dacă va şarja în continuare pe ideea federalizării Republicii Moldova, este de părere ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru.
Invitat în platoul emisiunii „Punctul pe Azi” de pe TVR Moldova, ministrul Apărării a explicat că în relaţia cu Parlamentul şi cu cetăţenii, până acum, Igor Dodon, încă neînvestit în funcţie, pare că se joacă deja insistent cu focul.
„Dacă nu va reprezenta interesele cetățenilor, dacă nu va respecta Constituția, dacă va dori federalizare, va chema la nesupunere și va face ceea ce a făcut când era deputat și președinte de partid el riscă un impeachment și să fie demis de Parlament. Nu poate un președinte să fie dușmanul țării sau să declare că armata rusă trebuie să rămână în Transnistria. În Constituție scrie că Moldova este un stat neutru, iar el trebuie să lupte pentru neutralitate. De fapt, el ar trebui să lupte pentru a scoate această armată de pe teritoriul țării noastre, dacă are relații în Rusia, fiindcă armata rusă este principala piedică recunoașterea noastră ca stat neutru”, a precizat Anatol Șalaru.
„În cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților aleși. Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntârziat la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului şi Curţii Constituţionale explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”, scrie în Constituţia Republicii Moldova.
Dacă acum Igor Dodon foloseşte o retorică virulentă (de genul autoritarismului schizoid al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko), acest lucru se va schimba după ce va fi învestit în funcţie, consideră Anatol Şalaru.
„Veți vedea în curând că nu e chiar așa de categoric. La fel făcea şi Vladimir Voronin, declara una când era în Parlament și cu totul altceva când a fost ales președinte. El a apărat suveranitatea țării, a refuzat să semneze planul Kozak, a fost foarte dur în relațiile cu Transnistria, a devenit un președinte care a văzut foarte clar și treaz lucrurile. Acum, Dodon nu a trecut de campania electorală și sunt urmările acesteia. În momentul în care el va depune jurământul, părerea și opțiunile lui se vor schimba, eu vă asigur. În caz contrar va fi organizat un impleachment și el va pleca din această funcție”, a explicat ministrul Apărării.