Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost înscrise, joi, 1 decembrie, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, potrivit deciziei adoptate de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfășoară până pe 2 decembrie, în Etiopia, informează unesco.org.
În mod tradițional, scoarța era realizată de țesători din România și Republica Moldova și obișnuia să fie folosită în scop decorativ, pentru ceremonii funerare, expoziții și ca parte din zestrea miresei.
Dosarul comun, coordonat de România și elaborat împreună cu Republica Moldova, include și un documentar de 10 minute în care este prezentată tehnica tradițională de realizare a scoarței.
Pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, România a mai fost înscrisă cu: ”Ritualul Călușului” (2008), ”Doina” (2009), ”Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu” (2012), ”Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova” (2013) și ”Jocul fecioresc” (2015).