Autoritățile sovietice au provocat intenționat Marea Foamete, confiscând rezervele de alimente ale țăranilor. În unele raioane, procentul celor care sufereau de distrofie din cauza foametei ajungea la 80 la sută din populație.
Unul dintre cele mai crunte episoade din istoria Basarabiei s-a petrecut în anii 1946 – 1947, când această provincie românească a ajuns din nou sub ocupație rusească. Este vorba de episodul cunoscut sub numele de Marea Foamete. Aceasta a fost provocată intenționat de autoritățile de la Moscova, care aveau deja o experiență bogată în acest tip de crime, acumulată în Holodomorul din Ucraina. Populația românească din Basarabia a fost supusă intenționat înfometării, pentru a fi umilită, după ce România fusese învinsă de coaliția formată din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Uniunea Sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, Marea Foamete a avut și o dimensiune care ține de registrul crimelor împotriva umanității.
Rușii au dorit să piară un număr cât mai mare de români basarabeni, în special cei din clasa țăranilor, care era cea mai conservatoare și cea mai puțin permeabilă la ideologia bolșevică. Caracterul intenționat al provocării Marii Foamete este demonstrat de faptul că autoritățile sovietice au confiscat toate rezervele de alimente ale țăranilor basarabeni. Consecințele Marii Foamete din anii 1946 – 1947 au fost cumplite. Potrivit documentelor oficiale ale autorităților sovietice, în acea perioadă, în Basarabia au fost semnalate 39 de cazuri de canibalism!
De asemenea, un procent însemnat din populația Basarabiei a ajuns să fie distrofică, deoarece masa musculară a oamenilor se topise din cauza lipsei hranei. În mod obișnuit, între 10 și 15 la sută din românii basarabeni sufereau de această afecțiune, dar erau unele raioane unde procentul distroficilor ajungea la 80 la sută din totalul populației.
Care au fost cauzele Marii Foamete
Istoricii consideră că au existat mai multe cauze ale Marii Foamete. Una dintre cauze a fost reprezentată de distrugerile provocate de război și de jafurile Armatei Roșii. În plus, din multe comunități lipseau oamenii care fugiseră din calea rușilor și se refugiaseră în România. De asemenea, au fost mulți basarabeni înrolați cu forța în Armata Sovietică, iar lipsa forței de muncă a dus la scăderea producției agricole. A contat faptul că, deja, unele comunități fuseseră văduvite de cei mai destoinici gospodari, deportați de ruși în iunie 1941, înainte de intrarea României în război. Un alt factor a fost seceta cumplită care se abătuse asupra Basarabiei. Însă cel mai important factor al declanșării Marii Foamete a fost politica deliberată a autorităților de la Moscova.
Cote uriașe la recolta pe doi ani
Rușii au decis să impună cote uriașe gospodarilor basarabeni care încercau să își păstreze pământurile. Măsurile dure au debutat în martie 1944, când o parte a Basarabiei a fost ocupată din nou de armata sovietică. În teritoriul ocupat, guvernat din capitala temporară de pe malul Nistrului, de la Soroca, sovieticii au decis să perceapă cotele uriașe de alimente nu doar pe anul în curs, ci și pe anul 1943, când Basarabia era sub administrație românească. Nivelul cotelor era imposibil de atins.