Duminică, 11 decembrie, în stânga Nistrului vor avea loc aşa-zise „alegeri prezidenţiale”.
La câteva zile distanţă de scrutinul din regiunea separatistă, presa rusă notează că niciunul dintre principalii candidaţi – Evgheni Şevciuk, actualul lider de la Tiraspol, şi Vadim Krasnoselski, reprezentant al Partidului Obnovlenie și al Holdingului Sheriff – nu sunt pe placul Moscovei.
Într-o intervenție pentru portalul lenta.ru, actualul lider al regiunii, Evgheni Șevciuk, care candidează pentru un al doilea mandat, sugerează că s-ar afla într-o luptă cu o coaliție formată din reprezentanți ai „marelui business”, făcând referire la Holdingul Sheriff.
„Ultimele evenimente îmi certifică încă o dată faptul că forțele pe care le-am învins anterior încearcă să se coalizeze ca să reinstaleze „orânduirile vechi”, spune Şevciuk, potrivit Europei Libere.
Într-un interviu pentru o altă publicație rusă, komersant.ru, principalul rival al lui Șevciuk, Vadim Krasnoselski, menționează că „Transnistria este parte a lumii ruse”, iar principala cale de a se alătura Federației Ruse este prin recunoașterea independenței.
Întrebat de reporteri despre faptul că autoritățile de la Kremlin evită să recunoască independența regiunii, deși sunt precedente de recunoaștere a Abhaziei și Osetiei, regiuni separatiste din Georgia, dar și cazul Crimeii, acesta menționează că: „Recunoașterea Abhaziei și Osetiei de Sud a avut loc prin război. Alipirea Crimeii a avut loc printr-o catastrofă geopolitică în Ucraina. Eu nu vreau ca recunoașterea Transnistriei să aibă loc prin așa metode. Noi evoluăm pe această cale, iar mai devreme, ori mai târziu asta se va întâmpla”.
Krasnoselski mai spune în interviu că nu este de acord cu viziunea federalistă a lui Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova, în legătură cu statutul regiunii transnistrene: „Nu trebuie să intrăm în aceeași apă de două ori. Sper că Rusia a învățat din experiențele unor așa-numiți președinți pro-ruși, și nu va face aceeași greșeală de două ori”.