Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuț, a fost premiat vineri de filiala Cluj-Napoca a Platformei Unioniste Acțiunea 2012 pentru merite deosebite în procesul de apropiere a României de Republica Moldova și contribuția adusă în programul național „Cunoaște-ți Țara”, prin care 40.000 de basarabeni au vizitat pentru prima oară România. În cadrul evenimentului, Mitropolitul Clujului și-a exprimat speranța ca Centenarul Marii Uniri să găsească România și Republica Moldova din nou împreună.
Înaltul prelat a precizat că Unirea preocupă de multă vreme Biserica Ortodoxă și că tema nu a fost uitată nici după Revoluția din 1989.
Mitropolitul a făcut apel la o poveste spusă de mitropolitul Bartolomeu la Sfântul Sinod pentru a reflecta realitatea de peste Prut, despre Făt-Frumos care, în drumul său pentru a o salva pe Ileana Cosânzeana, a trecut prin multe încercări, care i-au luat mult timp ca să le depășească.
„Spre stupoarea lui, după ce a eliberat-o, Ileana Cosânzeana i-a spus: <<Făt Frumos, ești brav, ești viteaz, ai făcut sacrificii ca să mă eliberezi, dar îmi pare rău, că atât de mult lipsind tu, eu m-am îndrăgostit de zmeu>>. Aceasta este realitatea. De la 1812 încoace a trecut mult timp și între timp, parte din clericii basarabeni și chiar dintre creștinii noștri s-au îndrăgostit de zmeu„, a povestit mitropolitul.
„Acum chiar dacă s-au îndrăgostit unii de zmeu, noi să fim cu aceeași deschidere și dragoste că poate între timp se dumiresc și lasă pe zmeu în pace și vin la Făt-Frumos. Aceasta este realitatea„, a mai spus Mitropolitul Clujului în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă.
O serie de personalități și reprezentanți ai societății civile din Cluj au fost premiați în cadrul galei desfășurate sub genericul „Basarabia acasă”, printre aceștia și primarul de Cluj Emil Boc, și rectorul Universității Babeș Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop.