Domnul Neculai Popa este un călător prin labirintul problemelor neamului românesc, pe care îl străbate cu un fir de aţă care îl ajută să întrevadă căile de ieşire din acesta. Fost deţinut politic, militant pentru drepturile românilor din teritorii româneşti care nu se mai regăsesc pe harta actuală a României, finanţatorul şi cofinanţatorul mai multor proiecte ale comunităţilor româneşti din jurul graniţelor, membru fondator al Institutului Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, implicat în majoritatea organizaţiilor din exil ( Uniunea pentru Credintă şi Libertate, Centrul Româno-American – Los Angeles, Consiliul Mondial Român, ş.a), domnului Neculai Popa şi familiei sale i se datorează, printre altele, refacerea Cimitirului Eroilor Români de la Ţiganca (Basarabia), ctitorirea, în prezent, a unei biserici pentru românii din Hagi Curda (Ucraina) şi iniţiativa de amplasare a bustului poetului Mihai Eminescu în oraşul Cernăuţi, care va avea loc peste câteva luni.
Călătorul a poposit 60 de minute şi la sediul redacţiei Info Prut. Ne-a mărturisit că între dânsul şi Basarabia a fost dragoste la prima vedere.
Domnule Popa, ce este mai posibil să se întâmple în viitorul apropiat, integrarea în Uniunea Europeană a R. Moldova sau unirea R. Moldova cu România?
Neculai Popa: Sunt două variante. Varianta oficială este de a aduce Moldova în Uniunea Europeană – este posibilă. Depinde, însă, de evoluţia evenimentelor de acolo (din R. Moldova), pentru că ruşii împiedică acest proces prin imixtiuni de tipul declaraţiilor ministrului de Externe al Federaţiei Ruse, ale ambasadorului rus la Chişinău, refuzul lui Voronin de a purta discuţii cu John McCain… Nu şi-au dat seama că îi cresc ratingul lui Chirtoacă… Dar când Dumnezeu trebuie să îţi ia minţile, îţi ia minţile. Şi aşa a fost, le-a luat minţile. Eu cred că e un fel de tergiversare, ca mereu să îţi spună ,,Nu eşti pregătit!”. Este un joc între Rusia şi America. Lucrurile se negociază. Ceea ce noi credem că am realizat prin forţele proprii, este deja prevăzut şi se negociază. Noi nu vom reuşi să intrăm în Uniunea Europeană fără binecuvântarea Rusiei, clar. Rusia nu are niciun interes ca Moldova să se integreze. E un fel de Fata Morgana cu care încearcă să ne alimenteze. Germanii sunt cu două feţe, francezii sunt şi ei cu două feţe, au nevoie de petrol, trebuie să îi înţelegem şi pe ei, dar pe spatele nostru… Şi a doua variantă este printr-un plebiscit sau referendum la care noi trebuie să lucrăm mult, şi ACŢIUNEA 2012, şi Mişcarea civică ,,Anul 1812″, ca oamenii să cunoască adevărul. Noi trebuie să le arătăm oamenilor că sunt români, că se trag din filonul românesc, amintind, desigur, şi de măcelurile prin care am trecut. Nu există familie în care să nu fie bunei duşi prin Siberia… Şi totuşi, oamenii aceştia au fost atât de afectaţi de propagandă, le-a fost atât de afectată memoria, încât doresc să rămână cu ruşii. În momentul în care noi vom avea o majoritate şi putem avea o majoritate, nici ruşii nu ne mai pot face nimic, nici doamna Merkel, nici domnul Sarkozy, nici Putin… Dacă reuşim să îi trezim pe oameni. Sigur că împreună o vom duce mai bine decât altfel. Eu sunt cetăţean român oriunde în România şi oriunde în Basarabia pentru că Basarabia este pământ românesc. Care trebuie să revină, în mod firesc, acolo unde îi este locul. E de datoria mea, e de datoria ta, e de datoria voastră şi a noastră. Sigur, pe cale paşnică, nu mă gândesc la războaie, la răzbunări, cuvinte dure, de învinuire, care nu folosesc nimănui. Repet, interesele se întretaie de multe ori pe spinarea noastră. Franţa are nevoie de petrol, Germania de extinderea comerţului, Rusia de patente germane…
Care sunt mecanismele prin care generaţia tânără să reţină şi să îşi asume istoria autentică?
N.P. Numai uniţi şi organizaţi tinerii pot să aducă în prezent istoria uitată. Şi pe lângă activităţile socio-politice, pe lângă acţiunile de interes public pe care le desfăşoară, trebuie să înveţe să fie mai puţin încordaţi. Să se relaxeze prin anumite activităţi recreative. Să meargă la teatru împreună, în excursii, să lege prietenii cu cei care gândesc şi simt la fel, să se simtă bine… Când Sf. Policarp al Smirnei l-a cunoscut pe Sf. Ioan, ucenicul lui Iisus, credea că o să descopere un om veşnic rugându-se, în genunchi… A fost surprins să vadă un om vesel, care avea un zâmbet pe buze şi de multe ori se juca cu un vultur. Sf. Policarp i-a zis: ,,Dar nu înţeleg, mă aşteptam să vă văd mereu în meditaţie, în rugăciune…”. Sf. Ioan i-a răspuns: ,,Da, au şi acestea timpul lor. Dar avem nevoie de relaxare”. Nu poţi să stai mereu în tranşee. Trebuie să te mai întorci acasă, să îţi vezi mândra, copiii… Mai semeni ceva, mai ari ceva… Este nevoie să se creeze o mare societate, o mare familie. În care să vă promovaţi unul pe celălalt.
Săptămâna viitoare, pe 22 iunie, împliniţi venerabila vârstă de 80 de ani. Dacă v-aţi putea întoarce în timp, aţi modifica ceva din ceea ce aţi făcut? Cu alte cuvinte, aveţi regrete?
Da, am regrete… Că nu întotdeauna m-am comportat în familie cum trebuie, că mi-am neglijat familia, puteam să nu o neglijez… Am 6 copii şi 18 nepoţi şi au fost momente când soţia mea îmi spunea: ,,Du-te şi lasă-mă, că mereu eşti în demonstraţii, mereu eşti în manifestaţii, de când te trezeşti până te culci telefonul merge cu ţara”. Sau mai zice: ,,La câţi bani au fost cheltuiţi cu telefoanele, azi eram milionari”. Deci, sunt acuzat că mi-am neglijat familia, dar copiii sunt alături de mine. Şi aş fi putut face mai multe în privinţa implicării pentru România, pentru Basarabia, pentru idealul unirii… Sigur că nu întotdeauna am fost în timp cu ce se putea face… Dar suntem oameni neputincioşi şi nu mereu avem cele mai bune idei. De-aceea românul spune ,,Dă-i, Doamne, românului, mintea cea de pe urmă!”… Că după ce te-ai lovit de o sută de ori cu capul de grindă şi ai făcut cucui, îţi dai seama că ai fi putut evita lucrul acesta. Întotdeauna e loc de mai bine şi de mai mult.
Mulţumim, domnule Popa şi la mulţi ani!
Foto: Iulia Modiga/Info Prut