Președintele în funcţie al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a reacționat la afirmația președintelui ales Igor Dodon, care a declarat că Republica Moldova trebuie să-și ceară scuze de la regiunii transnistrene pentru războiul din 1992.
Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Chişinău, se precizează: „Președintele ales, Igor Dodon, surprinde, tot mai des, opinia publică cu afirmații care pot genera revenirea la o stare moral-spirituală deprimantă, dar și de angoasă în societate. În domeniul politic există subiecte vulnerabile, care nu pot fi tratate categoric și unilateral, iar dacă cineva o face, ar trebui să-și asume și riscul consecințelor. Una din afirmațiile sfidătoare la adresa combatanților războiului de pe Nistru, a familiilor care și-au pierdut în lupte tații și feciorii, dar și a autorităților statului este cea cu referire la scuzele pe care «Chișinăul ar trebui să le ceară Transnistriei». Care a fost vina Chișinăului că la 2 martie 1992, când Republica Moldova primea statut de stat membru al ONU, forțele separatiste au atacat posturile de poliție ale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului?! În cele patru luni de lupte, care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița, Tighina, s-a vărsat mult sânge pentru apărarea independenței naționale și a integrității teritoriale. Să ne cerem, astăzi, scuze pentru că nu am cedat, pentru că nu ne-am trădat idealul și am vrut să ne apărăm regimul constituțional?”.
Timofti a subliniat că președintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică din care se revendică, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționată ilegal în stânga Nistrului, și să fie temperat în relațiile cu liderii separatiști de la Tiraspol, precum și în intențiile de a federaliza Republica Moldova.
„Luările de poziție ale președintelui ales în urma scrutinului din 13 noiembrie curent au suficiente subtexte pentru a compromite stabilitatea în țară și unitatea națională. Este dificil, dar nu imposibil, să fii Președintele tuturor cetățenilor, să ții cont de doleanțele lor, dar, în același timp, să nu compromiți actul normativ și Constituția țării”, se mai arată în comunicat.