„Ministerul Apărării al Republicii Moldova a fost curățat de igienistul român”, a scris vicepremierul rus Dmitri Rogozin pe Facebook în urma semnării de către președintele Igor Dodon a decretului privind demiterea lui Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării.
În luna noiembrie, viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a comentat disponibilitatea Ucrainei și Republicii Moldova privind crearea unui coridor verde pentru retragerea trupelor și munițiilor ruse din Transnistria. Rogozin a comparat Ucraina și Republica Moldova cu Hondurasul și Guatemala care s-au înțeles să retragă trupele americane din Coreea.
„Dar cu Rusia și Transnitria au uitat să se consulte? E ca și cum Hoduras a promis să ofere ajutor Guatemalei pentru retragerea trupelor americane din Coreea”, a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook.
„Îi mulţumesc lui Mihai Ghimpu pentru acest demers (PL i-a retras recent sprijinul politic lui Anatol Şalaru pentru portofoliul Apărării – n.r.) şi îi sugerez să o facă şi în raport cu ceilalţi miniştri liberali din cabinetul actual”, a scris ironic Dodon pe pagina sa de Facebook, unde a postat o imagine cu decretul de demitere a lui Anatol Şalaru.
În mesajul postat pe reţeaua de socializare, abundent în volute retorice de rechizitoriu sovietic, Igor Dodon a mai comentat următoarele: „Reamintesc că acest ministru este cel care a cochetat cu NATO știind foarte bine că sîntem o țară neutră conform Constituției Republicii Moldova, a favorizat și a stat în avangarda apariției tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decît o provocare. A pledat și pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România. A disponibilizat numeroși profesioniști din sistemul de apărare și securitate de stat, înlocuindu-i cu persoane apropiate Partidului Liberal și ideologiei unioniste. Toate aceste lucruri sînt incompatibile în mod categoric cu atribuțiile funcționale ale unui ministru în domeniul apărării al unui stat independent și suveran, care are specificate clauze clare în Constituție cu privire la neutralitate”.