O expertă în relaţii internaţionale, Anna Maria Dyner, de la Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale a făcut o analiză amănunţită a noului Concept de Politică Externă a Federaţiei Ruse.
Pe 30 noiembrie 2016, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a aprobat, prin decret prezidenţial, un document intitulat „Conceptul de Politică Externă a Rusiei”. Liniile de forţă ale proiectului pun accentul pe o legătură mai strânsă cu Statele Unite în timpul mandatului lui Donald Trump, pe reducerea relaţiilor cu UE doar la o cooperare economică şi pe un „pivot strategic” în relaţia cu zona Asiei. În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, Rusia militează pentru conferirea unui statul special fâşiei separatiste din stânga Nistrului, vechea teză a federalizării Republicii Moldova.
Materialismul dialectic a atins în Rusia sovietică apogeul în materie de ideologie identitară. Nici substratul ideologic din noul Concept de Politică Externă nu se lasă mai prejos în viziuni neo-imperialiste.
„Noul Concept de Politică Externă alocă o importanţă indeologică mult mai mare sintagme «Lumea Rusă», care ar trebui să influenţeze modul în care Rusia îşi aplica politica externă. Se face referire la faptul că Biserica Ortodoxă Rusă va sprijini guvernul rus şi acţiunile diplomatice. De asemenea, se preconizează creşterea rolului presei ruse ca sursă de informaţii pentru a influenţa opinia publică din străinătate (a se vedea Doctrina Federaţiei Ruse de Securitate a Informaţiilor, din 5 decembrie 2016). Astfel, una dintre principalele sarcini ale mass-media va fi aceea de a schimba imaginea negativă a Rusiei în lume”, scrie experta, adăugând că mass-media va fi unul dintre cele mai importante instrumente pentru politica externă a Kremlinului.
Principalul obiectiv de politică externă va fi acela de impune Moscova drept unul dintre cele mai importante centre de politică internaţională, crede Anna Maria Dyner, acesta fiind motivul pentru care Rusia investeşte în continuare masiv în consolidarea capacităţilor militare. „Ar fi de aşteptat, de asemenea, şi sporirea angajamentului în conflictele regionale existente”, mai notează experta.
În legătură cu Republica Moldova, conform documentului de politică externă, Rusia va căuta să îşi întărească influenţa asupra clasei politice de la Chişinău.