Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a rămas impresionat de interacţiunile pe care le-a avut cu locuitorii din oraşul Edineţ, pe care l-a vizitat pentru prima oară de când ocupă scaunul diplomatic în Republica Moldova.
În Edineţ, diplomatul american a avut întâlniri nu doar cu oamenii din oraş, ci şi cu responsabili locali, vizitând o şcoală care a beneficiat de suportul financiar al Statelor Unite.
James D. Pettit a grupat impresiile de „călătorie” într-un clip video pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook. În înregistrare, ambasadorul SUA vorbeşte în limba română, pe care a învăţat-o în decursul celor doi ani de când şi-a început mandatul la Chişinău.
Posted by U.S. Embassy Moldova on 13 Ianuarie 2017
„Sunt aici, în Republica Moldova, de doi ani, şi până acum nu am avut oportunitatea să vizitez acest oraş. Aici avem multe proiecte, am vizitat o şcoală, m-am întâlnit cu executivul local, Şi am fost foarte impresionat de realizările de aici. Tuturor le urez mult succes şi multă prosperitate, cred că aici există mult talent, există un popor dedicat viitorului prosper al oraşului”, a declarat James D. Pettit.
Este de apreciat că ambasadorul SUA a învăţat limba română în atât de scurt timp, mai rămâne însă să înveţe şi istoria pe care se sprijină această limbă. Facem referire la episodul trist de anul trecut, când James D. Pettit provocat un scandal de proporţii, făcând o veritabilă paradă de teze revizioniste specifice moştenirii staliniste, atunci când a declarat cu seninătate că “Moldova nu este România”.
“Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republica Moldova”, a afirmat ambasadorul SUA la Chişinău.
Declaratiile lui James D. Pettit au stârnit un val de reacții critice din partea mai multor figuri politice și instituții din Republica Moldova, dar și din România. Senatul de la București a respins fără echivoc, ca neavenite, declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău.