Petrişor Peiu, expert în economie al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), explică faptul că sprijinul României a fost vital pentru Republica Moldova în 2016.
„Tot parcursul Republicii Moldova din 2016 , inclusiv acordurile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, precum și recenta îmbunătățire a ratingului NU ar fi fost posibile fără creditul de 150 milioane de euro din partea României, singura posibilitate de a demonstra că Republica Moldova mai este finanțabilă!”, precizează pe Facebook specialistul.
Agenția internațională de evaluare Moody’s a schimbat raitingul de țară pentru Republica Moldova de la „Negativ B3″ la „Stabil”. Potrivit agenției, principalele motive care au stat la baza îmbunătățirii sunt acordul cu FMI încheiat în noiembrie 2016, care reduce riscul de finanțare al statului, și adoptarea unui nou cadru legislativ în domeniul bancar.
Premierul de la Chișinău Pavel Filip a declarat în acest context că anunțul făcut de Moody’s este un semnal încurajator pentru 2017. „Îmi doresc, totodată, ca, în viitor Moldova să primească rating pozitiv de la fiecare concetățean, care va simți că trăiește mai bine, de la an la an, în această țară”, a spus primul ministru.