“Nucleara” zilei ne parvine de la Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, şi are legătură cu datoriile regiunii transnistrene către compania Gazprom.
În cadrul vizitei efectuate de Igor Dodon la Moscova, preşedintele socialist a declarat, la întâlnirea cu reprezentanţii concernului Gazprom, că datoriile separatiştilor din stânga Nistrului, care ating suma exorbitantă de 6,5 miliarde de dolari, pentru gazul rusesc reprezintă „datoria totală” a Republicii Moldova, informează Infotag.
Altfel spus, Igor Dodon a pus în spinarea autorităţilor constituţionale de la Chişinău vidul de plată al regiunii transnistrene, în condiţiile în care Republica Moldova se confruntă cu o acută criză economică.
Chişinăul „examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom” pe care Republica Moldova o are faţă de Gazprom, de circa 500 de milioane de dolari.
„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 milioane de dolari, iar din stânga Nistrului, de circa 6 miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6 miliarde de dolari – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon, adăugând că Gazprom nu împarte datoria în cea a regiunii transnistrene şi cea a autorităţilor constituţionale.
„Referitor la datoria de pe malul drept: noi încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei Moldovagaz, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”, a mai declarat Igor Dodon.
„Această problemă trebuie examinată în contextul reglementării transnistrene”, a subliniat preşedintele Republicii Moldova.
Gazprom deţine 50% plus o acţiune a companiei mixte Moldovagaz. La constituirea companiei, autorităţile publice locale au instalat conducte de gaz cu destinaţie locală, care nu au fost transmise în balanţa Moldovagaz. Potrivit estimărilor preliminare, valoarea acestora este de 1,5-1,8 miliarde de lei. Chişinăul propune Gazprom-ului să includă această valoare în capitalul social al Moldovagaz şi cu această sumă să majoreze cota Republicii Moldova în companie, care în prezent constituie circa 34%, sau să achite datoriile sale curente pentru gaz.