Deputatul Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă și vicepreședinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor din Parlamentul României, a declarat că președintele Republicii Moldova Igor Dodon acordă o mai mare atenție luptei anti-identitate decât rezolvării unor probleme cu care se confruntă populația – cu corupția și sărăcia.
„Igor Dodon pare mult mai preocupat de lupta împotriva limbii române, a istoriei românilor și de alte teme false, decât de problemele care-i preocupă pe cetățeni – corupția și sărăcia”, a spus Dobrovie într-un interviu acordat corespondentului DW de la Chișinău. Parlamentarul a precizat că o diferență între cele două maluri ale Prutului se referă la instituțiile anti-corupție, care în România funcționează eficient. „DNA a obținut condamnări în peste 90% din cazuri, potrivit șefei instituției, în timp ce CNA din Moldova nu se poate lăuda cu astfel de performanțe”, a explicat acesta, amintind însă că „în România lupta anti-corupție a început cu aproape 10 ani în urmă, că România a beneficiat de sprijinul Bruxelles-ului, dar și că UE nu a renunțat încă la MCV”.
În viziunea deputatului USR, România ar trebui să investească mai mult în consolidarea societății civile și a presei din Republica Moldova, nu să ofere bani care ajung în buzunarele unor politicieni așa-zis „pro-europeni”.
Dobrovie atrage atenția asupra faptului că în 10 ani este posibil ca Republica Moldova să nu mai aiba forma actuală. „Până în 2027, trebuie însă să luăm în calcul pericolul mare care vine la alegerile parlamentare din 2018 – și anume ca pro-rușii să câștige majoritatea constituțională, tocmai din cauza corupției acestui regim așa-zis <<pro-european>>. Atunci vor putea umbla la Constituție, cu consecințe dezastruoase precum federalizarea sau denunțarea Acordului de Asociere la UE. Tot în perspectiva lui 2027 trebuie luate în serios și consecințele depopulării accentuate a Republicii Moldova”, a semnalat deputatul.