Problemele legate de situația din sistemul hidrologic al Republicii Moldova și, în mod special, de ecosistemul râului Nistru, au fost discutate luni în cadrul unei şedinţe de Guvern.
În cadrul şedinţei, premierul de la Chişinău, Pavel Filip, s-a arătat îngrijorat în legătură cu apariţia informaţiilor că autoritățile ucrainene intenţionează să construiască 6 centrale hidroelectrice noi, amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsc. Potrivit ecologiştilor, construcţia acestor centrale prezintă un adevărat pericol pentru mediul înconjurător.
„În context, Prim-ministrul a menţionat că Executivul a fost sesizat de mai multe organizații neguvernamentale şi de comunitatea ştiinţifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsc, care prezintă un pericol pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale râului Nistru. Urmare a activităţii complexului, au fost diminuate capacităţile de auto-purificare a apei din cauza deteriorării regimului termal, a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari şi s-a micşorat potențialul de recreere a zonelor aferente”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.
Pentru a examina situaţia creată, a identifica toate riscurile existente şi soluţiile necesare pentru depăşirea acestor probleme, Pavel Filip a dispus crearea unui grup interministerial de lucru, care va elabora un Plan concret de acţiuni în acest scop.
„În paralel, va fi efectuată o inventariere a tuturor actelor bilaterale și internaționale referitor la subiectul dat, la care Republica Moldova și Ucraina sunt parte, inclusiv pe marginea acordurilor de asociere RM-UE, Ucraina-UE, angajamente asumate sub aspect ecologic și investițional”, se mai precizează în comunicat.
În 2012, Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei au semnat un acord privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru.
Acordul semnat are drept obiectiv crearea cadrului de drept şi organizaţional al colaborării, pentru a asigura utilizarea raţională şi protecţia resurselor de apă, a altor resurse naturale aferente şi a ecosistemelor bazinului râului Nistru în interesele populaţiei şi dezvoltării durabile a statelor care sunt părţi contractante.
Sarcinile prevăzute în document includ dezvoltarea utilizării apei, bazate pe principiul protecției și utilizării durabile a resurselor de apă, a altor resurse naturale şi a ecosistemelor bazinului râului Nistru; diminuarea semnificativă a nivelului de poluare a apelor bazinului râului Nistru şi, respectiv, a Mării Negre; prevenirea degradării şi restabilirea ecosistemelor, precum şi conservarea biodiversităţii în bazinul râului Nistru; prevenirea şi diminuarea consecinţelor impactului nociv al apelor provocat de factori naturali și antropogeni.
Acţiunea Acordului se extinde asupra bazinului râului Nistru, inclusiv asupra apelor de suprafaţă şi subterane aferente, în limitele teritoriilor Republicii Moldova și Ucrainei și se aplică la utilizarea apelor bazinului râului Nistru în alte scopuri decât navigaţia şi la măsurile de protecţie, conservare şi administrare a resurselor de apă, a altor resurse naturale şi a ecosistemelor bazinului râului Nistru.
În baza acestui Acord, Republica Moldova poate acţiona oricând în instanţă Ucraina.