Directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, Svetlana Stoinov, unul dintre laureații celei de-a doua ediții a Galei premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice, desfășurată luni la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, a declarat că în regiunea autonomă Găgăuzia, lupta pentru identitatea românească se duce în fiecare zi.
„Suntem la luptă zi de zi, suntem la o muncă enormă de a învăța, de a educa tânăra generație în spiritul valorilor culturale românești. Învățăm o limbă și sper că ne reușește. Ne-a reușit să devenim un liceu performant, să devenim un liceu cu succese nu numai în Găgăuzia, dar în întreaga Republică Moldova, să ne cunoască o lume internațională că acolo promovăm limba română”, a spus Svetlana Stoinov.
Din Republica Moldova au mai fost premiați în cadrul ceremoniei organizate de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni postul 10 TV, care difuzează producții media din cadrul proiectului Unirea TV, pentru debut pe piața media, pentru promovarea valorilor românismului și spațiului informațional comun; Maria Bulat-Săhărneanu – editorialist, autoare și realizatoarea de emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei; Nicolae Negru – editorialist la Ziarul Național din Chișinău și la numeroase reviste și ziare de pe cele două maluri ale Prutului, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova; Vlad Cubreacov – jurnalist, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic, președintele Asociației „Răsăritul Românesc” din Republica Moldova; Vasile Kovaliov – fost deținut politic, originar din zona Nistrului, care a petrecut 64 de ani în cea mai cruntă regiune a Gulagului, Kolyma, ultimul basarabean supraviețuitor al lagărelor cu regim sever din Estul Extrem al Siberiei.