În timp ce Guvernul de la Chișinău negociază de ani buni cu Gazprom un acord prin care să fie rezolvată problema datoriilor la gaze (745 de milioane de dolari), firma Gater Assets Ltd din Insulele Virgine Britanice (BVI) – implicată şi în scandalul #PanamaPapers – a obținut într-o instanţă din New York o decizie executorie prin care Republica Moldova și Moldovagaz sunt obligate să achite o datorie veche de 20 de ani a unei întreprinderi dispărute, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.
Pe 26 ianuarie, instanţa din New York a decis că Republica Moldova este obligată să plătească, alături de întreprinderea Moldovagaz, o datorie de peste 27,4 milioane de dolari companii offshore Gater Assets Ltd.
„Judecătorii americani au pornit şi contorul datoriei. Aceasta creşte zilnic cu peste patru mii de dolari (aproximativ 93.100 de lei). Astfel, într-un an, la datoria totală se vor mai adăuga 1,69 milioane de dolari”, scriu jurnaliştii RISE.
Documentele obținute arată că datoria este rezultatul unor tranzacții de import de gaze rusești, derulate în urmă cu 20 de ani.
„Pe 30 decembrie 1996, compania mixtă moldo-rusă Gazsnabtranzit (fondată în 1995 de Gazprom – 50%, Moldova-gaz – 27%, Moldovatransgaz -12% şi Tiraspoltransgaz – 11%) şi gigantul rus Gazprom au încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale la preţul de 58 de dolari pentru o mie de metri cubi. Documentul conținea o clauză, prin care părțile au stabilit că orice litigiu care reiese din sau în legătură cu acest contract urma să fie soluţionat de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse (Curtea de Arbitraj)”, se mai arată în investigaţie.
În același timp, Gazprom a încheiat şi un contract de asigurare împotriva unor riscuri comerciale cu compania de asigurări Sogaz, care la rândul ei era reasigurată de Anglo-Russkaia Strahovaia Kompania, iar aceasta la rândul ei, de Lloyd’s Underwriters din Marea Britanie, în calitate de reasigurător.
În primul trimestru al anului 1997, Gazsnabtranzit a achiziționat de la Gazprom aproape 1,3 miliarde de metri cubi de gaze, în loc de 1,1 miliarde de metri cubi de gaze cât era specificat în contract. Supraconsumul, de 197 de milioane metri cubi, a fost estimat la 11,4 milioane de dolari și a fost achitat doar parţial de compania moldovenească. Gazprom s-a adresat companiei de asigurări Sogaz care a plătit diferenţa, iar ulterior aceasta a obţinut banii de la reasigurător.
Citiţi aici investigaţia integrală.