Austria a preluat şefia OSCE, după ce, anul trecut, Germania, prin vocea ministrului de Externe Frank-Walter Steinmeier, a deţinut conducerea Organizaţiei. Însă „refrenul” OSCE în privinţa conflictului transnistrean a rămas acelaşi.
Mai precis, la fel ca preşedinţia germană a OSCE, şi cea austriacă pledează pentru acelaşi model de reglementare a conflictului îngheţat de pe Nistru: oferirea unui statut special regiunii transnistrene, fapt care ar putea echivala şi cu federalizarea Republicii Moldova.
Şeful OSCE, Sebastian Kurz, aflat într-o vizită la Chişinău, a pledat negru pe alb în acest sens. „Obiectivul major al OSCE este reglementarea conflictului transnistrean, luând în calcul principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar care ar trebui combinată cu un statu special pentru regiunea transnistreană”, a declarat Sebastian Kurz, citat de agenţia Armenpress.
În cadrul întrevederii de la Chişinău, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a pledat pentru extinderea agendei de negocieri formulată în Protocolul de la Berlin privind conflictul transnistrean.
Şeful diplomaţiei de la Chişinău şi preşedintele OSCE au avut o întrevedere, în cadrul căreia autorităţile Republicii Moldova au reiterat punerea în aplicare a celor mai importante puncte din Protocolul de la Berlin: asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului; deschiderea podului din preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc; asigurarea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor din regiunea transnistreană cu predare în limba română; asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate după traseul Tiraspol-Râbniţa; asigurarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.
“Am căzut de acord cu Preşedintele în exerciţiu al OSCE în ceea ce priveşte oportunitatea în cel de-al doilea trimestru al acestui an la Viena a unei noi întâlniri în formatul „5+2” pentru a continua discuţiile pe marginea chestiunilor de pe agenda procesului de negocieri. În altă ordine de idei, a fost reiterat interesul reciproc în extinderea şi aprofundarea cooperării moldo-austriece în domeniile de interes comun, inclusiv vizând promovarea dialogului politic bilateral, intensificarea schimburilor comercial-economice, sporirea investiţiilor austriece în economia moldovenească, realizarea unor proiecte de asistenţă pentru dezvoltare, etc.”, a declarat Andrei Galbur.