Malurile Prutului sunt tot mai unite! Podul rutier de la Ungheni a fost principalul subiect al discutiilor purtate joi la Bucuresti de reprezentantii ministerelor Transporturilor din Romania si Republica Moldova. Construcţia va costa aproape 40 de milioane de euro, va fi amplasat în dreptul localitatății Zagarancea (Ungheni) și va reduce distanța dintre Chișinău și Iași cu 26 km.
Autoritățile de la București au subliniat faptul că proiectul construcției Podului rutier Ungheni — Ungheni rămâne unul dintre proiectele prioritare comune, iar punerea în funcțiune a podului este preconizată pentru anul 2020.
La întâlnirea bilaterală dintre delegația Ministerului Transporturilor din România, condusă de secretarul de stat Maria Magdalena Grigore, și delegația Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova, condusă de vice-ministrul Vitalie Rapcea, s-au trecut în revistă aspectele legate de infrastructura de transport rutieră și feroviară din punctele Ungheni (RO) — Ungheni (RO), Fălciu (RO) — Leca (MD) și Galați (RO) — Giurgiulești (MD). Următoarea întâlnire în această formulă (la nivel de secretari de stat-viceminiști) va avea loc în luna septembrie 2017 la Chișinău. La ședință a participat și ES ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea.
Un alt subiect important abordat a fost colaborarea în domeniul transportului aerian. Astfel, s-a decis că colaboratorii MTID vor efectua o vizită de lucru la autoritățile aeronautice din România pentru schimb de experiențe. Urmează să fie încheiată o declarație de intenție între Centrul de Investigații și Analiză pentru siguranța aviației civile din România și Comisia permanentă pentru investigarea evenimentelor aeronautice a Republicii Moldova, privind cooperarea și asistența în domeniul investigării accidentelor și incidentelor din aviația civilă.
De asemenea, România va oferi asistență și schimb de experiență și colaboratorilor Serviciului Transport Naval al MTID, pentru schimb de experiență, dar va oferi și suport metodologic pentru implementarea sistemului electronic de colectare a vinietei.
Totodată, delegațiile au convenit să desfășoare cât mai curând o ședință a Comisiei Mixte în domeniul transportului rutier, pentru a analiza și soluționa problemele apărute în urma procedurii de deschidere și derulare a unor servicii regulate de transport rutier de persoane între Republica Moldova și România.