În cadrul unei întrevederi, despre asistența NATO acordată Republicii Moldova în contextul implementării Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IIPAP), desfășurată vineri, 17 iunie a.c., președintele interimar al Republicii Moldova, președintele Parlamentului, Marian Lupu, i-a amintit ambasadorului Dirk Brengelmann, asistentul Secretarului General NATO, că autoritățile de la Chișinău „nu vor devia” de la principiile neutralității statului prevăzut de Constituție în art. 11. Reprezentantul NATO l-a liniștit pe președintele interimar asigurându-l că NATO nu este anticamera obligatorie a UE, iar Republica Moldova nu a soluționat dosarul transnistrean, ne informează portalul de știri ARENA.MD
De asemenea, Dirk Brengelmann l-a anunţat pe Marian Lupu despre constituirea Fondului de asistenţă destinat Proiectului de distrugere a pesticidelor, menţionând că sprijinul financiar va fi acordat în tranşe, pe măsura formării Fondului. Notăm că Republica Moldova a beneficiat încă în anii trecuţi de sprijinul NATO în domeniul distrugerii pesticidelor – o “bombă ecologică” moştenită de la fosta URSS.
Dirk Brengelmann a mai menţionat la întrevedere preocuparea conducerii NATO pentru accentuarea dimensiunii politice şi de acordare a asistenţei – valori şi principii NATO care, în opinia ambasadorului, au beneficiat de mai puţină atenţie din partea comunităţii internaţionale.
“NATO este mai mult o organizaţie politică decât militară”, a accentuat Dirk Brengelmann la întâlnirea cu Lupu. Asistentul Secretarului General NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate a menţionat, totodată, că Alianţa Nord-Atlantică nu este „anticamera obligatorie” prin care trebuie să treacă procesul de integrare europeană, mai ales în cazul Republicii Moldova, care încă n-a soluţionat diferendul transnistrean.
La rândul său, președintele interimar Marian Lupu s-a referit la recentele discuţii din cadrul Consiliului Suprem de Securitate referitoare la proiectul Strategiei Securității Naționale a Republicii Moldova şi rezultatele înregistrate la transpunerea în fapt a obiectivelor descries de IPAP, transmite sursa citată anterior.
Notă Info Prut: Amintim că mulți analiști politici sunt de părere că principiul neutralității constituționale al Republicii Moldova este încălcat prin însăși prezența forțelor armate ruse în regiunea transnistreană – reprezentând 11% din teritoriul național al republicii necontrolat de guvernul de la Chișinău. Conform prevederilor articolului:
„(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.”
Republica devine stat neutru din punct de vedere (geo)politic odată cu adoptarea Constituției din 1994 de către reprezentanții Partidului Democrat Agrar din Moldova care a acces la guvernare în același an.