În contextul consultărilor publice referitoare la structura anului școlar 2016-2017, Federația „Coaliția pentru Educație” pledează pentru o vacanță de vară a elevilor mai scurtă și pentru începerea anului de învățământ de la 1 septembrie, așa cum se întâmplă în Republica Moldova.
„Referitor la clima din România, <<prea cald vara și prea frig iarna>>: pentru vremurile pe care le trăim este cel puțin inadecvată argumentarea bazată pe lipsa infrastructurii de asigurare a unei temperaturi optime în spațiile dedicate educației, preșcolare sau școlare. Este cel puțin curios cum în Republica Moldova, grădinițele și școlile pot începe cursurile la data de 1 septembrie, situație prezentă și în România în învățământul privat sau confesional”, se arată într-un comunicat al Federației.
Agențiile de turism din România preferă ca anul școlar să înceapă mai târziu de 11 septembrie, astfel încât părinții să aibă un concediu prelungit în prima luna de toamnă.
În urma discuțiilor purtate luni între Ministerul Educației și reprezentanți ai părinților și elevilor, data la care se va încheia anul școlar va fi 15 iunie, nu 22, așa cum propunea Ministerul.
Varianta finală a calendarului școlar va fi aprobată prin ordin de ministru după 24 februarie, când se încheie consultările publice.
Anul de studii în învățământul general din Republica Moldova începe la 1 septembrie și se sfârșește pe 31 mai.