Parohia Mărcuța din București a organizat joi, 16 februarie, o seară cultural-duhovnicească dedicată evocării părintelui Vasile Țepordei, preot basarabean, deținut politic și apoi slujitor la această parohie. Mărturii despre viața și personalitatea preotului basarabean au fost aduse de oameni de cultură, istorici, preoți și alte persoane apropiate.
„Reîntregirea națională este un ideal scump al tuturor românilor, și pentru că ne aflăm în preajma Marii Uniri de la 1918 trebuie să ne aducem aminte că noi avem pământuri românești care nu se află în componența României. Pentru noi, Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 își face simțite încă efectele, deși comunitatea internațională l-a condamnat în 1989 și a luat în considerare voința unor popoare de a se autodefini. Deși istoria poate nu ne este favorabilă, nu putem renunța la acest ideal pentru că am renunța astfel la tot simțământul care ne vine de la 1 decembrie 1918”, a spus istoricul dr. Constantin Corneanu, citat de Ziarul Lumina.
Preotul Vasile Ţepordei s-a născut pe 5 februarie 1908, în satul Cârpești, Cahul. După ce a absolvit ca premiant Facultatea de Teologie din Chişinău, s-a dedicat învăţământului. A editat şi condus revistele „Raza” şi „Basarabia” şi a publicat mai multe cărţi. În 1940 s-a refugiat la Bucureşti, repatriindu-se la Chişinău în anul următor, pentru ca în 1944, sub presiunea trupelor de ocupaţie sovietice, să ia din nou calea pribegiei spre Bucureşti, unde avea să slujească în calitate de preot la Biserica Mărcuţa, după un scurt popas în Parohia Islaz. Între 1944 şi 1948, a fost continuu hărţuit şi interogat de Securitate, sub presiunea sovieticilor, pentru ca în cele din urmă să fie arestat şi predat trupelor de ocupaţie ruseşti, judecat de Tribunalul Militar din Constanţa, condamnat la muncă silnică pe viaţă şi trimis în lagărul de la Vorcuta, dincolo de Cercul Polar.