În prezent, Occidentul, în special Uniunea Europeană, se află în retragere în Republica Moldova, pe fondul unei clase politice care a eșuat față de proiectul european. De această părere este expertul polonez Marek Marszalek, manager de Programe pentru România și Moldova din cadrul Institutului de Studii Est-Europene de la Varșovia.
Specialistul polonez s-a arătat rezervat față de opțiunea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei, avertizând că Uniunea Europeană se confruntă cu propriile probleme. „Să sperăm că opțiunea europeană va fi viabilă. Dar sunt și riscuri – și le știm care sunt. Nu vorbim doar de partea estică, de Rusia, dar mai este și problema cu UE – mai sunt crize din când în când acolo – criza migranților, Brexitul… UE trebuie să-și consolideze puterile și politica și să fie mai activă în zona de Est. Dacă vorbim de sentimentele europenilor, acestea nu mai sunt atât de deschise cum au fost, atunci când vine vorba despre o posibilă aderare”, a declarat Marszalek într-un interviu acordat postului Europa Liberă.
În opinia expertului polonez, politicienii de la Chișinău care se declară „pro-europeni” trebuie să își și demonstreze orientarea. „Există o problemă și bineînțeles că politicienii moldoveni trebuie să arate că sunt și ei pro-europeni. Acesta e mesajul clar care trebuie transmis. Acum există o mare ambiguitate. Dacă vor în direcția europeană, atunci trebuie să declare clar că vor și trebuie să vedem și acțiuni în această direcție din partea lor”, a spus Marek Marszalek, care a adăugat că în Republica Moldova se poate observa o lipsă acută de bani, de motivație și scopuri.