Până la finele acestei luni, Gazprom urmează să anunțe prețul de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova pentru anul 2017.
Trendul internațional înclină spre un preț mai mic decât în 2016, crede ministrul Economiei de la Chișinău, Octavian Calmîc.
Anul trecut, prețul gazului a fost de 176 de dolari/mia de metri cubi. Ministrul Economiei a explicat: „Prețul este calculat în baza formulei stabilite în contractul cu Gazprom. Se ia în considerare un coș de resurse energetice și se urmărește evoluția prețurilor la acestea în ultimele nouă luni”.
Întrebat dacă o posibilă reducere a prețului de achiziție a gazelor naturale ar putea determina și micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali, Octavian Calmîc a spus că este prematur să se pronunțe:„Să vedem cu cât se va micșora prețul de achiziție. Pe de altă parte, să nu uităm că SA Moldovagaz a înregistrat pe parcursul ultimilor ani devieri negative, care, precum cunoaștem, se includ în tariful pentru consumatorii finali. Dacă, după aceasta va mai rămâne loc pentru reducerea tarifului, atunci ANRE va fi obligată să revadă tarifele la gaze pentru consumatorii finali”.
Pe 30 decembrie 2016, Contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom a fost prelungit pentru trei ani, fiind valabil până la 31 decembrie 2019. Actele semnate stipulează că, pe perioada valabilităţii contractelor, Rusia va aplica aceeaşi formulă europeană de stabilire a preţurilor de achiziţie la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vânzare a gazelor naturale de către Gazprom în ţările europene şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere.
Republica Moldova primește gaz în baza unui contract independent cu Gazprom. Regiunea transnistreană primește gazul prin intermediul companiei Moldovagaz, companie-fiică a concernului rusesc. Conform contractului în vigoare, Guvernul Republicii Moldova este garantul întregii datorii acumulate de către Moldovagaz. Suma totală a datoriei pentru gaz, incluzând penalitățile, este de peste 6,5 miliarde de dolari (circa 90% fiind acumulată de către regiunea transnistreană).