Primăvara și simbolurile acesteia vin cu un alt semn de apropiere ale celor două maluri de Prut. Festivalul mărțișorului de la Iași, care a debutat pe 25 februarie, a adunat în centrul orașului meșteri populari din România și Republica Moldova, uniți sub semnul unui fir împletit în alb și roșu.
Mai mulți meșteri populari din România și Republica Moldova specializați în împletituri, încondeierea ouălor, prelucrarea lemnului crearea de costume populare și mărțișoare s-au adunat în Piața Unirii din Iași, la un festival dedicat venirii primăverii, informează Radionoroc.md.
Unii dintre trecători au avut ocazia să fie martorii unei demonstrații de legare a mărțișorului, făcută de către Eugenia Moldovan, venită din Bălți, o veterană a mărțișoarelor. Pentru Eugenia Moldovan, confecționarea simbolului primăvăratic este o pasiune dusă la perfecțiune. Recunoașterea a venit și prin colecțiile expuse la muzee din Chișinău și Bălți.
Asociația care a făcut posibilă simbolica unire sub zodia mărțișorului se numește Art-Meșteșugurile Prutului. Semnul de unitate și comuniune culturală dintre România și Republica Moldova sub care se desfășoară festivalul „Mărțișor – simbol și tradiție” a fost cel mai bine reliefat de către Silvia Cozmîncă, președintele Asociației ART-Meșteșugurile Prutului, din Iași: „În general încercăm să promovăm, pentru că tradiția este aceeași și suntem români de o parte și alta a Prutului.”
Ieșenii vor putea admira creațiile expuse de artiști populari din România și Republica Moldova la Festivalul „Mărțișor – simbol și tradiție” până pe data de 5 martie 2017.