25 de ani de la agresiunea Republicii Moldova asupra regiunii transnistrene. 225 de ani de când Rusia a adus pacea pe teritoriul dintre Prut și dincolo de Nistru. 1918 a fost anul ocupației Basarabiei de către Regatul României. Acestea sunt câteva dintre falsurile pe care liderii separatiști de la Tiraspol le vehiculează cu prilejul marcării unor date istorice. A fost și cazul datei de 2 martie, când s-au împlinit 25 de ani de la începutul războiului moldo-rus de pe Nistru.
Liderul nerecunoscutei republici nistrene, Vadim Krasnoselski, a ţinut un discurs pe 2 martie, la Dubăsari, la Memorialui Gloriei Militare, în care a punctat cele mai cele mai des utilizate mesaje ale propagandei ruse.
„Politicienii moldoveni cer ca poporul transnistrean și conducerea Transnistriei să nu mai trăiască în trecut. Noi nu trăim în trecut, ne amintim trecutul. Acestea sunt lucruri diferite. Ne amintim că Rusia a adus pacea în țara noastră în urmă cu 225 de ani. Ne amintim de 1918 – ocupația Basarabiei de către Regatul României. Ne amintim de 1941 – Holocaustul din Dubăsari. Ne amintim de 1992, de 2 martie , de luna aprilie, de 19 iunie … ne amintim și ne vom aminti. Noi nu trăim în trecut, dar noi credem că cei care nu își amintesc trecutul și istoria nu au niciun drept la viitor. Asta e diferența (…) Politicienii moldoveni îi numesc pe combatanți luptători pentru democrație. O luptă ciudată pentru democrație: să îți ucizi propriul popor. Nu avem nevoie de astfel de democrație”, a declarat Krasnoselski.
Și la Tiraspol, așa-zisul ”președinte” al regiunii transnistrene a acuzat Republica Moldova de separatism. „Întrebarea rămâne – cine este separatist? Moldova, în 1990, a denunțat Pactul Ribbentrop-Molotov și a anunțat retragerea din Uniunea Sovietică. Noi, Transnistria, ne-am exprimat dorința de a rămâne parte a Uniunii Sovietice. Poporul a trebuit să se ridice în picioare pentru idealurile lui”, a spus acesta.
30.000 de persoane au participat la conflictul armat din 1992. 287 dintre acestea și-au pierdut viața, dintre care 198 de militari ai Armatei Naţionale şi 89 de angajați ai Ministerului de Interne. Sute de voluntari au rămas invalizi.
Ziua de 2 martie este considerată, oficial, data la care a început conflictul militar, însă primele ciocniri între voluntarii Republicii Moldova și forțele armatei a 14-a a Rusiei au avut loc încă de la finalul anului 1991.