La Filaret nu mai erau locuri. ,,Eu nu mai iau pe gratis! Vă suiţi – plătiţi!”, ne-a anunţat şoferul microbuzului. Eram doi în plus, numele noastre nu figurau pe listă. Am pornit spre Obor, unde la 23:30 pleca un autocar de votanţi încăpător. Cunosc cam trei studenţi din cei 42 care figurează pe listă. 13 dintre ei au venit din Craiova. Au bagaje voluminoase, ceea ce mă duce cu gândul la curiozitatea vameşilor de pe Prut, toţi o apă şi-un pământ, cum s-ar spune.
Iniţiatorul acţiunii de mobilizare la vot a tinerilor originari din R. Moldova care studiază în România susţine că deplasarea spre Chişinău reprezintă atât un exerciţiu democratic, menit să încurajeze cetăţenii moldoveni să dispună de mecanismele votării ori de câte ori au ocazia, cât şi un exemplu şi un suport moral pentru cei care se află în Chişinău şi îşi pot exercita dreptul de vot mult mai lesne decât cei din afara R. Moldova. Se aşteaptă ca 200 de tineri din Bucureşti, Craiova, Suceava, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Cluj să treacă Prutul şi să ajungă la secţiile de votare din Chişinău, unde să voteze aşa cum consideră. Nu emite niciun îndemn de a vota cu un anumit candidat, ci doar de a participa la vot pentru un viitor democratic, european. E aproape ora 1 şi îl întreb pe banii cui mă aflu în autocar, practic, cine mă duce la Chişinău în ziua turului doi al alegerilor locale. Îmi răspunde că deplasările au fost acoperite financiar de oameni de afaceri din R. Moldova cărora nu le poate divulga numele pentru a nu le fi afectate activităţile antreprenoriale. Carevasazică, oamenii de afaceri au şi simţ civic. Nu-l cred, dar nu insist. Niciunul dintre colegii de autocar nu discută despre alegeri, nu menţionează în dreptul cărui candidat la Primăria mun. Chişinău o sa treacă ştampila de vot. Nu amintesc nici de calitatea de membri ai vreunei organizaţii studenţeşti de basarabeni din România.
În vamă, rămânem 41. Cineva şi-a uitat paşaportul în Bucureşti. ,,-1″.
La alegerile din 5 iunie, diferenţa de voturi între candidatul liberal Dorin Chirtoacă şi cel comunist Igor Dodon a fost de circa 6000. Cei mai mulţi tineri originari din R. Moldova care studiază în România se află zilele acestea în sesiune. Ei sunt câteva mii, graţie politicii statului român din ultimii ani. Dintre ei, 200 aleg să conteze.
Ajungem în Chişinău când se deschid secţiile de votare, ne aşteaptă reporteri de la două posturi de televiziune, care sunt vădit dezamăgiţi când văd un singur autocar. Au primit informaţii incomplete şi nu au ştiut că sunt mai multe autocare, cu orele de sosire diferite. Mă întreabă dacă-s cu ,,ei”, răspund că-s de la presă. ,,Votezi?”. ,,Nu, sunt de la presă, atât”. Din surse pe care nu le divulgă, spun că au auzit că deplasarea ar fi sponsorizată de un partid politic. Organizatorul infirmă – ,,Suntem cetăţeni moldoveni cu drept de vot”.
Ne împrăştiem apoi, într-un Chişinău în care bustul lui Pantelimon Halippa este plasat între Complexul memorial ,,Eternitate” şi o statuie a „eroilor salvatori”. Oraşul alege.
Foto: Info Prut