Corupția larg răspândită, mai cu seamă în sectorul judiciar, monopolizarea mass-media de către anumite figuri politice și violența în familie sunt principalele probleme care au afectat în 2016 drepturile omului în Republica Moldova, potrivit raportului anual privind drepturile omului realizat de Departamentul american de Stat.
„În timp ce autoritățile au analizat rapoartele care semnalează cazuri de abuz, rareori au fost sancționați oficialii acuzați de încălcări ale drepturilor omului, complicitate la trafic, sau corupție”, se arată în raportul Departamentului de Stat. „Punerea sub acuzare selectivă, din motive politice, a crescut pe parcursul anului. Ancheta privind dispariția a peste un miliard de dolari din sistemul bancar a condus la o serie de arestări și condamnări ale unor actuali și foști oficiali de rang înalt. Impunitatea a rămas o problemă majoră”, se precizează în document.
Departamentul de Stat a analizat și scrutinul prezidențial din toamna anului 2016, punctând faptul că observatorii internaționali și interni au luat act de polarizarea mass-media, de retorica dură și intolerantă, de lipsa de transparență în finanțarea campaniei electorale, dar și de cazurile de abuz de resurse administrative.
Totodată, Departamentul de Stat a sesizat implicarea în alegerile parlamentare din 2014, dar și în alegerile prezidențiale din 2016 a autorităților separatiste din regiunea transnistreană. „Au existat rapoarte periodice referitoare la implicarea poliției (n.r. din stânga Nistrului) în acte de tortură, arestări arbitrare, rețineri ilegale, dar și la exercitarea de presiuni asupra școlilor cu predare în grafie latină”, se mai arată în raport.